Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите не приемат промените в „Мини Марица-изток“

Снимка: Радио Стара Загора

С декларация против преместването на седалището на „Мини Марица-изток“ от Раднево в София излязоха представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ във въгледобивната компания. Решението за преместването на седалището на държавните мини е взето от Съвета на директорите на БЕХ на 19 януари

Седалището на „Мини Марица-изток“ се мести в София

Според тях приетите решения на тъмно нагнетяват социално напрежение и накърняват доброто име на дружеството.

За синдикалистите промяната на седалището е необяснимо, не е мотивирано и ще доведе до огромно социално напрежение сред работниците.

„Опасенията на работещите са, че след това решение ще последват съкращения на персонала и последващи промени, свързани с администрацията на дружеството. Ние сме безкрайно изумени от липсата на прозрачност и диалог, както за тези промени, така и за обещаните ни корекции в Плана за възстановяване и развитие и в териториалните планове за справедлив преход. Хората са обезпокоени и в пълно неведение за бъдещето и работата си“, се посочва в съвместната декларация.

Синдикатите допълват, че с това решение социалния диалог е потъпкан и питат чии интереси се обслужват:

„Това решение на БЕХ свързано с „Мини Марица-изток“ ЕАД е абсурдно и компрометира българската енергетика. Нещо, което е най-малко желано в настоящия момент.  За нас остава въпроса: „Щом не се обслужват интересите на дружеството и работещите в него, чии интереси се обслужват“, посочват в текста синдикалистите в мините.

Декларацията е изпратена до президента, премиера, лидерите на двата синдиката и Съвета на директорите на БЕХ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени