Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Среща на първите дипломати на Русия и САЩ на фона на нарастващо напрежение

Блинкън и Лавров в Женева - 21 януари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предложенията на Русия към Съединените щати и НАТО за гаранции в сферата на сигурността предполагат изтегляне на войските на Алианса от България и Румъния. Това съобщиха от руското министерство на външните работи в писмен отговор на въпрос на БНР. 

Съобщението предизвика остри реакции в България и Румъния.

Междувременно темата за гаранциите в сферата на сигурността по оста НАТО - САЩ и Русия беше обсъдена на среща в Женева между руския министър на външните работи Сергей Лавров и американския държавен секретар Антъни Блинкън.

На пресконференция след срещата в Женева Сергей Лавров заяви, че Антъни Блинкън е обещал да му предостави следващата седмица писмени отговори на руските предложения за гаранции в сферата на сигурността:  

„В крайна сметка се договорихме, че следващата седмица ще ни бъдат представени писмени отговори на всички наши предложения“.

По време на срещата Антъни Блинкън е поставил въпроса за струпването на руските войски по границата с Украйна. Сергей Лавров е отговорил, че украинският въпрос заслужава внимание, но и че с него не се изчерпва проблемът с европейската архитектура за сигурност.

По думите на Лавров американската страна е изразила готовност да съдейства за изпълнението на Минските споразумения:

„Антъни Блинкън потвърди това, което каза и президентът Байдън, а именно - готовността на Съединените щати да съдействат за реализацията на Минските споразумения. За пореден път го призовах да използва решаващото си влияние над киевския режим, за да го накара да се вразуми и да престане да саботира този важен документ, който трябва да сложи край на вътрешноукраинския конфликт“.

През декември м.г. Русия предаде на Съедините щати и НАТО два проектодоговора за гаранции в сферата на сигурността.

Основните искания на Русия са да бъде прекратено по-нататъшното разширяване на НАТО на изток, да не се разполагат ударни системи в непосредствена близост до руските граници и военната инфраструктура на Алианса да бъде изтеглена на позициите до 1997 година.

Това означава чуждестранните войски и оръжие да напуснат всички държави, присъединили се към НАТО след посочената година, включително България и Румъния, уточниха от руското външно министерство.

Съединените щати ще отговорят на исканията на Русия следващата седмица, но в писмена форма ще конкретизират и притесненията на Запада относно руските действия спрямо Украйна.

Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън след срещата си с Лавров.

„Ще се срещнем отново, след като Русия види писмените отговори и ще видим как ще продължим. Но нека е ясно: едновременно с дипломацията, Русия продължава да планира агресивни действия и да трупа войски по границата с Украйна.

Ние и всичките ни съюзници и партньори изяснихме, че ще има бърз, сериозен и обединен отговор на всякаква руска агресия спрямо Украйна“.

Блинкън допълни, че и днес е получил уверения от руския външен министър, че Москва не планира нахлуване в Украйна.

Американският държавен секретар определи днешната си среща с Лавров не като преговори, а като пряко и честно представяне на позиции и даде пример с пряк въпрос, който е задал на колегата си.

„Как смятат, че собствените им действия са повлияли на стратегическите им интереси? Действията ви причиняват това, което искате да предотвратите. Заради руската агресия през 2014 НАТО подсили източния си фланг“, каза Антъни Блинкън.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.