Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Петков: Covid сертификатът да отпадне при 60% ваксинация или 5% заетост на интензивните легла

| обновено на 21.01.22 в 20:48
Премиерът Кирил Петков
Снимка: Пресслужба на МС

“Отваряме дискусията и имаме предложение за премахване на "зеления сертификат" за вътре в страната в момента, когато един от два критерия се постигнат – ваксинация от 60% (с първите две дози) и ако всичките интензивни легла в страната паднат на 5% или надолу заетост от Covid-19.

С други думи, когато вълната е преминала, тогава зеленият сертификат предлагаме да отпадне. Това е предложение, което ще се дискутира в следващите дни“ - това заяви премиерът Кирил Петков на специална пресконференция:

„Когато вълната е преминала и има вече много нисък риск за системата, тогава „зеленият сертификат“ предлагаме да отпадне“, посочи премиерът.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който също присъства на пресконференцията, коментира, че  премахването на „зеления сертификат“ при 60 процента ваксинирано население е "амбициозна".

Променена е интерактивната карта , която показва Covid разпространението, регионите вече са 5 а не 6, обяви още премиерът.

„Оптимизирахме и клъстерите, които работят заедно в 5 региона. Възможността дава шанс в области, които имат ниски нива на интензивни легла, да прехвърлят при висока заетост интензивните случаи към съседните области. Така ще намалим риска да затваряме отделни области. Добрата новина е, че засега вариантът на Covid-19 не води все още до високи нива на заетост в интензивните легла“, добави Петков.

„Ако бяхме използвали старите модели, като заболеваемост на 100 000, трябваше цяла България досега да е затворена“.

Премиерът обяви, че след 5 дни Регион 1, който включва София град, Софийска област и Благоевград ще навлезе в третия предпоследен етап на разпространение на коронавируса, това ще се случи и в област Ямбол и ще се налагат по-меките ограничителни мерки. 

За всеки един такъв регион поне 5 дни предизвестие ще даваме, каза още Петков:

„Регион 1 - виждате днешна дата сме в етап 2, но прогнозата след пет дни е в етап 3. По този начин ние ще можем да дадем тези пет дни предизвестие, преди да влязат ограничителните мерки. В момента имаме Регион 1 и Регион 5, които имат тези характеристики, докато другите си остават в етап 2 и след 5 дни. С други думи - няма да има ограничение. Оттук-нататък тази карта ще бъде водещата за определянето на ограничителните мерки“.

Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че  премахването  Covid сертификата у нас при 60% ваксинирано с 2 дози население е цел, която е амбициозна и предстои да започне кампания за ваксинация:

„Тя, че е амбициозна, амбициозна е, ама какви да си поставяме при положение ,че в Европа гонят вече 90%. Когато успеем. Вие знаете, че подготвяме и ще стартира много сериозна комуникационна кампания, каквато две години направихме“.

За новото райониране на страната и разделянето на 5 региона Кунчев обяви, че е следван принцип за наличие във всеки район на медицински университет.

Налагането на ограничителни мерки обаче, ще се прави и на ниво области, както се случва и в момента в София град и в Благоевград:

„Имаме вече сигнали за Сливен, за Ямбол, за Пловдив, така че този процес ще продължи. Още веднъж повтарям, че при Омикрон нещата са много динамични, много бързи. Ще продължи още 2, до максимум 3 седмици повишаването на заболяемостта, и в първите региони, които достигнаха пика, ще започнат пък да се нормализират данните“, прогнозира Кунчев.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.