Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Болницата в Ямбол изнемогва заради сметките за ток

д-р Панайот Диманов

Пет пъти са скочили разходите на областната болница в Ямбол за електричество, газ и кислород през последните два месеца. Не е ясно докога ръководството на лечебното заведение ще успява да погасява задълженията, тъй като приходите остават непроменени.

Скокът на разходите е драстичен, коментира изпълнителният директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Панайот Диманов. 

„Ако в минали години за най-тежките периоди - декември, януари и февруари, сме плащали около 65 000 лв. месечно сега, сложете 5 пъти повече, значи око 350 000 - 400 000 лв. ще са необходими“. 

Павилионният тип на болницата, която се състои от 17 сгради, е една от основните причини за огромния разход за отопление и ток.

"Те са много голяма сума и несъизмерими с приходите на нашето лечебно заведение. Имам предвид 60-хиляден град. Ние трябва, за да компенсираме, да увеличим тройно, четворно приема на граждани. Значи откъде ще дойдат тези граждани на Ямболска област, защото сме търговско дружество", коментира д-р Диманов.

Сигурно, нормално е производители, търговци да си увеличават цените. Но и ние сме търговско дружество, а нашите цени на нашата дейност стоят същите", добави той..


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.