Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлускони оттегли кандидатурата си за президент на Италия

Силивио Берлускони

Силвио Берлускони оттегли кандидатурата си за президент на Италия. Това стана на видеоконферентна среща на върха на дясноцентристките политически представители. 

Вотът в парламента за избор на нов държавен започва в понеделник, 24-и януари. Мандатът на настоящия президент Серджо Матарела изтича на 2-и февруари. 

Берлускони не присъства на двучсовата среща, но на нея бе прочетено негово послание. В него той посочва, че се отказва, "за да се избегнат противоречия и разцепления в Италия, която има нужда от единство за излизане от кризата в този труден заради спешната здравна ситуация момент." 

Берлускони държи премиерът Марио Драги да остане на своя пост като се обяви против евентуалната му кандидатура за държавен глава.  В тази връзка десните политически сили няма да подкрепят Драги. 

Лидерът на Демократическата партия Енрико Лета обясни, че "десните  не са мнозинство и нямат предимство по въпроса за държавен глава  и за кандидат, с който да са съгласни всички". Председателят на движението "Пет звезди" - бившият премиер Джузепе Конте - каза, че "вече може да започне сериозна дискусия между политическите сили, за да бъде предложена високопоставена, авторитетна, широко подкрепена фигура за президент на страната." 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени