Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучвания в САЩ сочат към нуждата от трета доза Covid ваксина

Омикрон
Снимка: Ройтерс

Според проучвания на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ защитата на ваксините е спаднала до 94% по време на Делта варианта и до 82% по време на Омикрон. Това са първите 3  големи проучвания, които разглеждат в каква степен ваксините  защитават  от Омикрон.

Първото изследване проследява лечението в болниците и посещенията в бърза помощ в 10 щата от август досега и според  анализаторите  показва, че ефективността на ваксините е най-добра след три дози „Пфазер/Бионтех“ или „Модерна“. Защитата от две дози е по-ниска, особено ако са минали шест месеца от втората доза.

При второто проучване на фокус са случаите на Covid-19 и смъртността в 25 щата от началото на април до Коледа. И тук твърдението е, че хората, които са били подсилени, са имали по-висока защита, както по  време на Делта, така и на Омикрон.

Третото проучване е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация и разглежда случаите, които са имали симптоми и са дали положителна проба за Covid-19 от 10 декември до 1 януари в повече от 4600  места за тестване в САЩ.

Според това изследване2 дози на „Пфазер/Бионтех“ или „Модерна“се оказват недостатъчни за значителна защита от Омикрон след няколко месеца, а 3 дози показват oколо 67% ефективност.

Заключението от проучванията засега е, че 3-та доза намалява  постъпванията в болница поне в 90% от случаите и при двата варианта на вируса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна