Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Екстремните спортове 16-22 януари 2022

Диболюз по Гран Жорас
Снимка: Seb Montaz

Французинът Шарл Диболюз (Charles Dubouloz) осъществи първото зимно соло изкачване на Северната стена на Гран Жорас - по маршрута “Rolling Stones”. Това се е случило от 13 до 18 януари, с 5 бивака и температури, достигащи минус 30 градуса. Прочутата линия е дълга 1100 м, намира се до реброто Уокър и предлага микст катерене - ED, M8, A3+, 6a, WI5+. Първото й преминаване е от 4-ма чехи през далечната 1979 г., но заради трудността й и високия риск от каменопади през лятото, към нея е бил проявяван интерес повече през зимата. Първото зимно изкачване е през 1984 г. и е осъществено от двама французи. Сред изкачилите соло Северната стена на Гран Жорас са именити алпинисти като Ули Щек, Катрин Дестивел, Марк Батар.

Диболюз

През ноември миналата година Диболюз изкачи със своя партньор Бенжамен Видрин (Benjamin Védrines) по нов маршрут неизкачваната Северна стена на седемхилядника Чамланг (7319 м) в Непал. За Гран Жорас 32-годишният французин споделя, че почти не се е хранил по време на изкачването, като си е “готвил” желирани бонбони, потопени във вряща вода. Получил е леки измръзвания на пръстите на ръцете и на краката. След слизането си до Курмайор, Италия му се наложило да преговаря с персонала на малък хотел, тъй като не носел зеления си сертификат, а телефонът му паднал по време на катеренето и не можел да покаже и QR-кода си. Заради това посред нощ трябвало да се моли да го пуснат да поспи няколко часа след епичното си изкачване, което със сигурност ще остане в историята на алпинизма.

Лео Бийон

По същото време, трима французи - Лео Бийон, Себастиен Рател и Бенжамен Ведрин, изкачиха в алпийски стил друга от прочутите Северни стени в Алпите, а именно - Северната стена на Айгер. Става дума за т.нар. диретисима на Джон Харлин, а те са направили първото й зимно изкачване - за 5 дни, с 4 бивака (от 12 до 16 януари). Прочутата линия е кръстена на американския алпинист Джон Харлин II, който през 1966 г. загива, падайки от скъсан парапет, докато работи по диретисимата.

Матео и Давид

Италианската експедиция на клуба “Паяците от Леко” се похвали с първи изкачен връх за сезона. Двама от членовете й - Матео Дела Бордела и Давид Бачи, са изкачили скалната игла Рафаел Хуарес по маршрута “Corallo” (500 м, създаден през 1994 г. от двама италианци). Тя се намира в масива на връх Фиц Рой. Крайната цел на експедицията, която включва и млкадия алпинист Матео Заякомо, е премиерно изкачване на Източната стена на Серо Торе. Тримата алпинисти са имали здравословни проблеми, като последен се е разболял Заякомо и това наложило той да пропусне изкачването на иглата. В момента обаче и тримата вече са добре в очакване на следващ прозорец от подходящо време за изкачване на Серо Торе.

Паоло и Лука

Междувременно, започна още една експедиция на представители на “Паяците от Леко” - тя също е в Патагония. Там Паоло Мараци и президентът на именития италиански алпийски клуб Лука Скиера ще се опитат да достигнат неизкачван връх в огромния ледник Hielo Norte.


Давид Гьотлер и Ерве Бармас прекратяват опита си за зимно изкачване на Нанга Парбат по Рупалската стена. След завръщането си в Базовия лагер двамата публикуваха снимки и видео от нощта, която прекараха в палатка при силни ветрове на височина 6200 м. Общо 3 дни германецът и италианецът се аклиматизираха с нощувки на височина над 5000 м. Сънародникът на Бармас - италианският журналист Алесандро Филипини, съобщи в неделя (23 януари), че експедицията е прекратена. Причината е в прогнозата за снеговалежи, а след това - и за бурни ветрове до началото на февруари, което осуетява плановете за изкачване в алпийски стил, каквото беше желанието на Бармас и Гьотлер.

Давид Гьотлер и Ерве Бармас

Междувременно, дълбокият сняг и неблагоприятната прогноза за времето разколеба част от желаещите да изкачат Манаслу през зимата. Някои прекратиха експедициите си, други решиха да продължат да изпорбват късмета и търпението си. Засега там остава и екипът на италианеца Симоне Моро и на испанците Алекс Чикон и Иняки Алварес. Те чакат в най-близкото село - Самагаон, тъй като дори за Базовия лагер на Манаслу лавинната опасност е прекалено висока.

Моро, Алварес, Чикон

14 непалци ще направят опит да изкачат връх Чо Ою по нов маршрут от юг. Целта е да се отвори нов път от непалска страна за комерсиалните експедиции, от които непалските шерпи изкарчват прехраната си. В момента комерсиалните експедиции изкачват върха от тибетска страна. Сред участниците в непалската експедиция, които са някои от най-опитните шерпи, е и Гелже Шерпа - за него Чо Ою би бил 13-ият изкачен от общо 14 осемхилядника. 29-годишният Гелже се опитва да стане най-младият носител на т.нар. Хималайска корона.

Непалците за Чо Ою

Българският фрирайд отбор започна кампания по набиране на средства за новия състезателен сезон. Отборът е създаден през 2017 г., за да помага на българските карачи да участват в състезания от Световните квалификации, като идеалната цел е да бъде излъчен български участник на елитния формат Freeride World Tour. До момента отборът е постигнал 24 подиума, 6 първи места и 6 класирания в топ 5. За сезон 2022 са планирали участие на 8 райдъри в 9 състезания, в 5 държави.


Подробности - тук.

---

Новините следете в рубриката на БНР "Екстремните спортове".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.