Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиска е най-често срещаната зимуваща птица по Северното Черноморие тази година

5
Лиска

Около 30 000 водолюбиви птици в района на Северното Черноморие бяха преброени тази година в рамките на 46-тото преброяване, което се проведе в Европа, Африка и Близкия Изток. 113 вида пернати са наблюдавани в нашия регион, каза за радио Варна Ирина Матеева, от Българското дружество за защита на птиците.

Най-многобройни, над 11 000, са птиците от вида лиска, която обитава и района на Офицерския плаж във Варна. За поредна година гъските са много малко в района на Шабленско и Дуранкулашкото езера. От по-интересните видове са наблюдавани голямата черноглава чайка, която е рядък гост по време на зимата при нас, също така – пепелявия брегобегач. 

Неочакван гост е бил черногушото ливадарче – малка пойна птица, която зимува по Южното черноморие, но в момента е наблюдавана в района на Варненско-Белославското езеро. Там е установен още един нетрадиционен зимен гост – сивогушата завирушка, която по принцип гнезди във високите планини. Наблюдаван е и къдроглав пеликан.

Преди около 20 години в района на Шабленското и Дуранкулашкото езеро са наблюдавани около 150 000 гъски, докато при последното броене са отчетени едва 500, каза Ирина Матеева. Основният проблем за рязкото намаление на техния брой е затоплянето на времето и все по-високите температури на въздуха през зимния период. Другият съществен фактор е състоянието на влажните зони и дали те предоставят добри условия за обитаване, каза още Матеева и допълни, че в момента най-проблемно е състоянието на Варненско-Белославското езеро.



От 13-ти до 16-ти януари се проведе 46-тото преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. В рамките на 4 дни, 42 екипа от експерти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), Зелени Балкани, Регионалните инспекции по околна среда и водите (РИОСВ), Българска академия на науките, ловни сдружения и представители на други неправителствени организации, са успели да обходят и съберат данни за зимуващите птици в над 200 влажни зони у нас.

Традиционно основната концентрация на птици е регистрирана по Черноморското крайбрежие, както и в някои големи вътрешни язовири. Сравнително малко са били видовете птици и тяхната численост по Дунав, тъй като по време на преброяването реката е била с високо ниво и липсваха т. нар. пясъчни коси, които привличат хиляди птици, съобщават от БДЗП. Голяма част от малките язовири и рибарниците са били замръзнали.

Въпреки това е установена по-висока численост на зимуващите водолюбиви видове птици, в сравнение с миналогодишното преброяване – 90 вида с обща численост от 206 688 индивида.

Екипите са наблюдавали и преброили 5851 големи белочели и 32 от световно застрашените червеногуши гъски, като за сравнение през миналата година техният брой е бил съответно 2017 големи белочели и 48 червеногуши гъски, а през 2020 г. – 3300 големи белочели и 322 червеногуши гъски. Ненадминат остава резултатът през 2013 г., когато са установени рекордните за България над 54 000 червеногуши гъски.

Трите най-многочислени наблюдавани вида водолюбиви птици са: зеленоглавата патица (43 165 инд.), обикновената лиска (28 514 инд.) и световно застрашената кафявоглава потапница (26 206 инд.). Към момента са обработени малко над 90% от данните, които показват, че общата численост на установените водолюбиви видове птици е 206 688 инд., като по време на преброяването през 2021 г. техният брой е бил 190 147 инд., а през 2020 г. - 226 636 инд. Тези числености са далеч по-ниски от установените в предишни периоди. Например през 1999 и 2000 г. водолюбивите птици у нас са наброявали съответно 404 410 и 652 418 инд.

Зеленоглава патица

От световно застрашените водолюбиви видове, освен червеногушите гъски и кафявоглавите потапници, са установени: 4 ушати гмуреца, 1112 тръноопашати потапници, 2 кадифени потапници в язовир Огоста и 1490 средиземноморски буревестника. Сред интересните наблюдения са голяма черногърба чайка в района на Северното Черноморие, 849 къдроглави пеликани, 17550 малки корморана и 84 големи черноглави чайки в района на Бургаските езера, един розов пеликан в язовир Розов Кладенец, 9 белооки потапнци на язовир Овчарица и 173 червени ангъча по река Дунав при село Попина.

Общо за страната са регистрирани 29 морски орела, които са вид от Червената книга на България. Освен това са наблюдавани и видове, които не са характерни за зимните месеци у нас – една гривеста чапла по река Огоста, 31 малки бели чапли, 11 бели и 18 черни щъркела в Южна България, две гривести и една речна рибарка от района на Бургас.

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, в което се включват над 15 000 души. То се осъществява едновременно и синхронизирано в цяла Европа и Северна Африка с цел максимално точно преброяване на водолюбивите птици. На международно ниво информацията се обобщава от организацията Wetlands International. Преброяването дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, голяма част от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Според последните данни популациите на някои от световно застрашените видове като малката белочела гъска и кафявоглавата потапница продължават да намаляват, поставяйки тези видове под реален риск от изчезване.

46-то преброяване на зимуващите птици
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени