Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Допълнителните противоепидемични мерки в Бургаско влизат в сила от днес

Учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 клас ще учат дистанционно, останалите присъствено

Снимка: Радио Видин

Заради усложнената епидемична обстановка в област Бургас допълнителни противоепидемични мерки влизат в сила от днес. Това реши на последното си извънредно заседание Областният съвет по здравеопазване. Учениците в областта без община Руен са на ротационно обучение.

До 28 януари учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 класове ще се обучават дистанционно.  Присъствено в класните стаи остават учениците от 1, 2, 3, 4, 7, 10 и 12 клас.

В големите обекти с обществено предназначение (мол, кина, ресторанти и др.) деца ще се допускат само в присъствието на родител.


Преустановява се присъственото обучение в университетите, с изключение на практически упражнения за студенти по медицина, стоматология и други при необходимост и изпити при недопускане повече от 10 души в стая и спазване на изискванията за Зелен сертификат.

Спира се провеждането на масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи, фермерски пазари и базари, при които не е възможно прилагане на т.нар. „Зелен сертификат“ за присъствие.

Въвежда се и ограничение за публиката на културни, сценични и други мероприятия - до 50% и представяне на задължителен Зелен сертификат. 

Спортни мероприятия ще се провеждат без публика.

Увеличени са COVID леглата в областта на 466, с включени 36 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.