Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизабет II ще прекара няколко седмици в резиденцията Сандрингам

Елизабет Втора
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската кралица замина за резиденцията си Сандрингам месец, след като отмени традиционните си планове за Коледа, заради бързото разпространение на Омикрон.

Елизабет Втора бе закарана с хеликоптер от двореца Уиндзор до Сандрингам, където се очаква да остане няколко седмици. Преди пандемията кралицата прекара 32 поредни Коледи в дома си в графство Норфолк с членове на семейството. По-рано миналия месец тя обаче взе решение да остане превантивно в Уиндзор заради Covid-19. 

Втора година поред Елизабет Втора отменя традиционното коледно събиране в Сандрингам. Последната Коледа бе и първата за 95-годишния монарх без съпруга ѝ принц Филип, с който прекара 73 години в брачен съюз. 

Обикновено зимната почивка на кралицата в Сандрингам приключва на 6 февруари - денят, в който почина нейният баща Джордж Шести през 1952 година. 

Тази година на 6 февруари ще започнат тържествата по случай 70-тата годишнина от възкачването на Елизабет Втора на трона. Кулминацията на платинения юбилей са четирите почивни дни от 2-ри до 5-ти юни. Годишнината ще бъде отбелязана с много концерти и улични партита, а именията Сандрингам и Балморал ще бъдат отворени за посетители по време на почивните дни през юли.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени