Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици в София, Пловдив и Русе ще учат дистанционно

| обновено на 24.01.22 в 17:24
Снимка: БГНЕС

Заради растящия брой новозаразени с коронавирус ученици в редица населени места в страната преминават от днес към дистанционно обучение. 

Учениците от 5 до 12 клас в градовете Ямбол и Сливен ще се обучават онлайн до края на седмицата, съобщи Министерството на образованието.

В София-град, област Бургас, както и  в Пловдив и още 5 общини - Карлово, Куклен, Раковски, Сопот и Родопи, онлайн от днес в продължение на седмица  ще учат 5,6,8,9 и 11 клас. Мярката се въвежда още за учениците в градовете Стралджа, Ямболско, и Нова Загора, Сливенско.

В общините Габрово и Трявна учениците от 5 до 12 клас преминават на ротация по график.

Заповедите на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков са издадени след нареждане от Регионалните здравни инспекции

Към днешна дата под Covid карантина са 4,3% от учителите в страната и 2,99% от учениците. 5,18% от учителите са болни, а заразените ученици са 3,5%, уточняват от МОН. 

В Русе над 4000 ученици ще учат от вкъщи на ротационен принцип. Мярката засяга децата от 5-ти до 12-ти клас в 21 училища. Детските градини в община Бяла затварят дo 31 янyapи.

В Благоевград дистанционно за една седмица ще се обучават учениците от 5 до 12 клас. За подрастващите там се въвежда  вечерен час. Те няма да бъдат допускани навън и до обществени места без придружител след 20 ч.

Заради високата заразяемост сред най-малките в община Разлог за една седмица ще бъдат затворени детските градини и ясли.

Също от днес онлайн ще учат учениците от 5 до 12 клас в общините Сливен и Нова Загора, а присъствено - учениците от 1 до 12 клас в общините Котел и Твърдица.

Учениците в цялата страна ще излязат в междусрочна ваканция от 29 януари до 6 февруари включително.

Учебните занятия ще бъдат възстановени  на 7 февруари - присъствено или дистанционно в зависимост от указанията на здравните власти.

В столичното 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ учениците от 5 до 12 клас до сряда ще бъдат в обучение от разстояние. В продължение на 10 дни там са карантинирали 15 паралелки, а 10 учители към момента отсъстват, поясни директорът на учебното заведение Нина Чанева.

В четвъртък учениците ще бъдат обратно в училище. В момента присъствено учат 13 паралелки – от първи до четвърти клас.

Според Нина Чанева няма училище, което да е рисково с оформянето на срока в последната му седмица.

„Няма нищо рисково за оформяне на първия учебен срок.“

Ваканцията е изключително разумно решение, смята училищният директор. Чанева не очаква срив в образователните резултати на децата.

Относно предложението за по-ранно започване на учебната година Нина Чанева посочи, че изместено начало е било обсъждано дълги години, но не се е случвало.

Ако учебната година започва по-рано, следва да има корекция във ваканциите и платените отпуски на педагозите, отбеляза тя.

„Много е трудно един стереотип да бъде разбит“, коментира Чанева.

Заболяемостта във Варна е 1459 на 100 000 души. 11 училища в града от днес минават на ротационно обучение.

От РЗИ Варна уверяват, че има достатъчно свободни легла в лечебните заведения.

Към този момент по-сериозни мерки не се налагат.

Тестове за Covid за всички ученици в страната в първия ден на втория срок са осигурени.

От Министерството на образованието съобщиха, че са получили от здравното министерство 700 000 теста.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна