Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лечебницата в Античността и Средновековието" и други проекти

Изложба в Националния антропологичен музей

доц. д-р Атанас Кацаров
Снимка: Божидар Любенов​​​​​​​

Още в първите дни на новата 2022 г. Националният антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на Българската академия на науките покани своята публика на откриването на най-новата си временна изложба "Лечебницата в Античността и Средновековието". Тя се посвещава на 15-годишнината от откриването на Националния антропологичен музей и се осъществява в партньорство с Музея за история на медицината към Медицински университет - Пловдив и Историческия музей - Свищов. Експозицията предоставя възможност да се проследи процеса на зараждането и развитието на болницата като здравна институция, нейното структуриране и финансиране, израстването ѝ като образователен център, постиженията на болничното лечение. Временната изложба е отворена за посетители в сградата на ИЕМПАМ-БАН в гр. София, бул. "Цариградско шосе" №73 – до 30 юни 2022 г.

Националният антропологичен музей е открит за посещение на 21 март 2007 г. и е най-новият в системата от музеи към Българската академия на науките. Създаден е от чл. кор. проф. Йордан Йорданов, който единствен в България извършва пластична антропологична реконструкция на меките тъкани на главата по черепа и е един от малкото в света с такива постижения. Негово дело е и възстановката на лицето на предизвикалия сензация "Вампир от Созопол".

Музеят възниква и се утвърждава, за да отговори на нарастващия публичен интерес към първата постоянна експозиция „Човекът в миналото”, допринесла за популяризирането на антропологичните изследвания на населението, живяло по нашите земи от неолита до Възраждането. Институцията се развива и постоянно обновява и допълва своите фондове.

За да разкаже за дейността на Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките и за най-новата експозиция, в това предаване гост е доц. д-р Атанас Кацаров, директор на Националния антропологичен музей.

Чуйте предаването от звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени