Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадат Covid ограничения в Шотландия

Глазгоу, Шотландия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес в Шотландия отпадат някои ограничения, така че вече е позволено отварянето на нощните клубове и провеждане на големи събития на закрито. Остава обаче препоръката да се работи от вкъщи и правенето на латерален тест преди срещи с други хора.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че „Шотландия определено тръгва надолу по кривата“, що се отнася до броя на новозаразените с Covid-19.

Освен отварянето на нощните клубове и позволението за големи събирания на закрито, отпада съветът срещу събиране на повече от три домакинства, както и забраната за контактните спортове на закрито.

Отпада правилото за 1 метър дистанция и обслужване само на маси в заведенията. По-строгите мерки бяха наложени  преди Коледа, за справяне с вълната от Омикрон.

Според данните пикът на заразяванията е преминал през първата седмица на януари. Дългосрочните мерки обаче остават в сила. Става дума за носенето на маски в обществения транспорт и на обществени места на закрито, както и схемата за ваксинационни паспорти, където те се изискват.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна