Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесеният хор на БНР с концерт в Католическата катедрала

| обновено на 27.01.22 в 12:08
Смесен хор на БНР
Снимка: Ани Петрова

На 27 януари от 19ч. в Католическата катедрала „Св. Йосиф“ в София, ще бъдат изпълнени „Католически меси“ от славянски композитори. Смесеният хор на БНР и неговият главен диригент Любомира Александрова канят своята публика на концерта,  който е част от музикалните събития по повод 70-годишнината от създаването на хоровата формация на Българското национално радио.

В програмата на втория концерт от цикъла "Католически меси" са включени: Александър Гречанинов – Празнична меса оп. 154 (Missa Festiva) и Леош Яначек - „Отче наш“ (Pater Noster). Солисти на концерта - Янко Маринов (орган), Димитър Зашев (тенор) и Ирина Първанова (арфа).


Смесеният хор на БНР е създаден е през 1952 г.  Репертоарът му обхваща знаковите творби от кантатно-ораториалния и оперния жанр от Барока до съвременната музика. Сред паметните записина състава се открояват Деветата симфония от Лудвиг ван Бетовен, Реквиемите на Волфганг Амадеус Моцарт и Джузепе Верди, „Стабат Матер“на Джоакино Росини, и на Франсис Пуленк), „Симфония на псалмите“ и „Сватба“ на Игор Стравински, „Цар Давид“ на Онегер и още много записи за Златния фонд на БНР.

Формацията е участвала в забележителни мащабни оперни продукции в оперните театри в Лион, Лимож, Авиньон, Безансон, Ним, Оранж. В своята 70-годишна история хорът е осъществил успешни турнета в Германия, Франция, Великобритания, Италия, Швейцария, Гърция, Япония и др. Маестро Михаил Милков ръководи Смесения хор на БНР повече от 40 години, превръщайки състава в един от водещите хорове в България благодарение на прецизността при музицирането, експресивността на звука и чистотата на интонирането. След 1994 г. със Смесения хор работят диригентите Андрей Андреев, Никола Липов, Методи Матакиев, Драгомир Йосифов, Румен Райчев. От 2016 г. диригент на Смесения хор е Любомира Александрова.

Любомира Александрова - диригент на Смесения хор на БНР

Входът за втория концерт от цикъла „Католически меси“, който ще се състои на 27 януари (четвъртък), от 19ч. в Католическата катедрала в София е свободен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна