Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоточка

Общинско Радио Разград – над 70 години ефир

Повече от 70 години Радио Разград е в душите и сърцата на своите слушатели. Началото е поставено през месец май 1945 г., когато е излъчено първото предаване на тогавашния Радиовъзел Разград, посредством два улични високоговорителя.

Благодарение на добрата синхронизация с институциите в града Общинско радио Разград е спечелило авторитета на културна институция, на която се позовават всички в региона.

За да бъде по-близо до своята аудитория, по-мобилно и по-гъвкаво, предвид на делничните предизвикателства бе разработен и реализиран настоящия нов проект – интернет радио Разград.

За разпространението на Радио Разград разказва в “Нашият ден“ инж. Анко Аврамов – ръководителят на радиото, който прави технически чудеса, за да свърже кабела в Разград с тези по селата в района:

“През годините връзката на радиото претърпя много динамично развитие. Започнахме да развиваме освен кабелното радио и интернет платформата, която в момента е развита до степен, който ни удовлетворява.“

За Радио Разград разказва в “Нашият ден“ Петър Петров - водещ и редактор, с богат опит, чийто професионален път започва в БНР Шумен, където, заедно със Захари Карабашлиев, са правили предаването „Фулмакс“:

“Дългогодишният главен редактор на Радио Разград Благовества Борисова и нейният глас определено имат огромен принос за изграждането му. Много хора са се учили от нея. Голям принос имат и първите кореспонденти на Радиовъзела, когато говорим за началото на радиото.

От 2010 г. Валентина Колева е един от интересните гласове и Илиана Банчева, която в момента е ПР на съда.

Ас съм в Радиото от 2018 г., но винаги съм се занимавал с медии.  За мен най-романтичните години в радиото са 90-те. Работата в радиото е голямо удоволствие. Работил съм и в телевизии, там визията помага, но тук всичко е в изказа, в това дали си точен в това, което трябва да кажеш.“


Радио Шумен

“Това беше един от най-добрите периоди в живота ми. През 1992 г. по покана на Ивайло Савов, който беше директор на радиото, се появих  с екип. Направихме първото музикално предаване на живо, което продължава и до ден днешен. В онези години, когато нямаше други радиа, имаше само “Хоризонт“, “Христо Ботев“, “Дарик“ и регионалните радиостанции, се повия огромен интерес към това, което правехме тогава.

Направихме го заедно със Захари Карабашлиев, Асен Масларски, Валентин Митрани и още хора. Всеки ден имаше музика и качество.“

За работата си в Радио Шумен разказва в “Нашият ден“ и писателят Захари Карабашлиев.

“Много хубаво беше това с общинските радиа. Петър е късметлия, че продължава тази дълга нишка и традиция. Имаше неща, които той беше открил и ги пуска и аз ги чувах за първи път. Хубавото в предаването “Фулмакс“ беше, че ние сами се слушахме един друг, харесваше ни това, което правим.“

Чуйте разговора в звуковия файл.

Разлиствайки историческата хронология на радио Разград научаваме, че:

• Първата радиоточка в Разград е монтирана в дома на оркестранта Цанко Попов.
• През 1950 г. уличните високоговорители в града вече са 13.
• През 1952 г. усиленото радиофициране на Разград започва и т.н. „точки” достигат 15000.
• Първите кореспонденти на Радиовъзела са Райна Йорданова от Исперих, Васил Йорданов от Кубрат и Юлия Пиринска.
• През 2007 година радиото в Разград защищава концепция пред СЕМ и получава лиценз и регистрация като Общинско радио РАЗГРАД.

Дългогодишен главен редактор до месец Март 2010 година е Благовеста Борисова.

Снимки: facebook/radiorazgrad

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени