Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ в Европа поскъпва с близо 20% заради опасения за предстоящ въоръжен конфликт Украйна-Русия

Снимка: Алами/Ройтерс

Природният газ в Европа поскъпна с близо 20% от нива около 78 до 95 евро за мегаватчас заради нарастващите опасения за възможна военна инвазия на Русия в Украйна, която да засили допълнително напрежението между Запада и Москва и да доведе до проблеми с руските достави на синьото гориво за стария континент при евентуално въвеждане на по-строги санкции.

В същото време се очакват азиатските държави да увеличат доставките си на втечнен природен газ (LNG) поради понижаване на температурите в региона, което може да ограничи този тип доставки за Европа.

Така например китайската голяма компания за петрол и газ Sinopec заяви пет товара за втечнен природен газ при проведен търг за 45 карго доставки.

Всичко това допринася за днешното рязко поскъпване на европейския газ, като цената на фючърсите на синьото гориво на нидерландския газов хъб TTF нараства с почти 20% към 95 евро за мегаватчас, след като по-рано деня цената беше мако над 78 евро за MWh.

Междувременно Европейската комисия обсъждаше с партньори, а именно Азербайджан и САЩ, начини за увеличаване на доставките на природен газ за блока.

За понеделник се очаква и спад при производството на вятърна енергия (от ВЕИ-та), показват данните на Elexon. Скоростта на вятъра обаче ще се повиши по-късно тази седмица, като се очаква и повишаване на температурите след краткото текущо застудяване, въпреки че очаквано по-ниското потребление към края на седмицата идва на фона на все още рекордно ниските европейски газов запаси, казаха анализаторите на Refinitiv.

До 22 януари европейските газови хранилища са били запълнени средно на 43% в сравнение с 56% по същото време на миналата година, показват данни на Gas Infrastructure Europe.

Всичко това допринася за днешното рязко поскъпване на европейския газ, като цената на фючърсите на синьото гориво на нидерландския газов хъб TTF нарастват с около 8% към 85,50 евро за мегаватчас. По-рано през деня цената им дори достигна 86,50 евро за MWh - най-висока от 17-ти януари насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна