Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 17-23 януари

Снимка: галерия Кредо Бонум

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата от 17 до 23 януари. Това са някои от акцентите в предаването от 23 януари:

До 29 януари в галерия Credo Bonum може да разгледате изложбата „Бестиарии 2“. Дело на Никола Тороманов и Александър Илиев. „Бестиарии 2“ е римейк на представената за пръв път пред публика „Бестиарии“ от 2006 г. 15 години по-късно в същата зала, същите автори представят отново свои имагинерни митологични същества на ръба на реалното.

Между 14 януари и 15 май Музеят на изкуството от периода на социализма представя изложбата "Състояния на идеологията." 29 произведения от чуждестранния раздел на колекцията на Националната галерия представят художници от различни държави, които в една или друга степен, по един или друг начин имат отношение към идеологията на социализма през втората половина на ХХ век. Събирането на тези творби започва в началото на 70-те, предимно чрез откупки на творби участвали в "Международната изложба на реалистичната живопис" в София.

Филмът, посветен на Петя Дубарова "Петя на моята Петя", влезе в киносалоните. Създаването на филма е свързано с отбелязването през тази година на шейсетгодишнината от рождението на Петя Дубарова.

Режисьорът Драгомир Шолев представи в ефир новия си филм „Рибена кост“, включен в Балканския конкурс на 26-ия "София филм фест". Сюжетът проследява девет истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. Вдъхновение за този филм става разказът на бивш концесионер на плажа “Корал“ – Атанас Русев, който в своя блог описва как държавата реагира на изхвърлените на брега мъртви делфини. "Когато го прочетох, си казах, че това е филм" твърди режисьорът Драгомир Шолев.

Седмите годишни награди за най-четени съвременни български автори и за най-активни читатели връчи Столичната библиотека на 19 януари. Изборът за най-четените  автори се прави от читателската аудитория на Столична библиотека, а данните за този избор идват директно от електронната система за обслужване. Георги Господинов е най-заеманият автор за 2021 г., последван от Захари Карабашлиев и Елена Алексиева. Сред поетите Недялко Йорданов и проф. Цочо Бояджиев поделят първото място, а трети е Иван Ланджев.

Режисьорът Костадин Бонев представи документалния си филм "Гео Милев в лабиринта на времето". Той ни връща обратно в 20-те години, като разглежда националната катастрофа след подписването на Ньойския договор до идването на Андрей Ляпчев на власт. Филмът поставя в центъра на действието социалната ангажираност на българската интелигенция и неразривната връзка между творчеството и гражданската позиция. 

Костадин Бонев и писателят Константин Петров, създават сценария, вдъхновени от романа на Христо Карастоянов "Една и съща нощ".

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 23 януари.

Снимка – галерия Кредо Бонум.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!