Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога трябва да започва изграждането на предприемаческа култура

Виктория Стоянова (вляво) в студиото на Радио София

Правят ли достатъчно училищните и университетските учебни програми за откликване на необходимостта и създаване на съвременна предприемаческа култура? Това е бил мотивът, с който от Съвета „Предприемачество и стартъп“ (СПС) са организирали кръгла маса, на която са се срещнали университетските програми и преподаватели с хората от реалния бизнес.

Във форума на тема "Създават ли университетите възможности за развитие на женско предприемачество в България?" са участвали бизнесдами и представители на УНСС, ВУЗФ, СУ "Св. Кл. Охридски", както и на други водещи образователни институции, синдикати и представители на бизнеса.

„Като модератор се забавлявах, когато предприемачи казваха, че не се прави достатъчно, а от страна на висшите училища уверяваха, че полагат много усилия и едва ли не произвеждат предприемачи“, отбеляза пред Радио София Виктория Стоянова, един от основателите на СПС.

По думите ѝ истината е по средата. В средното образование вече има въведен предмет по предприемачество, но май това трябва да се изучава още от детската градина.

Човек трябва да знае как да осъществява идеите си, а не да чака. Предприемачеството не е само да правиш бизнес, това е умението да вземеш нещата в свои ръце, да създаваш успешни продукти, услуги, успешен живот, да водиш, да вдъхновяваш“, подчерта Стоянова.

По думите ѝ полът в бизнеса няма толкова значение, но мъжете са по-фокусирани и целеустремени, а жените повече предпочитат да създават в области, където проявяват емпатия, искат да виждат доволни хора.

По данни на Националния статистически институт делът на жените предприемачи в България се увеличава. В това страната ни е сред водещите в Европа.
60 на сто от жените у нас, обаче, започват свой бизнес със собствени средства, избягвайки кредит.

Виктория Стоянова припомни, че от този петък, 28 януари, започва менторската програма на СПС. Постъпили са около 100 кандидатури, от които са одобрени 40 дами с идеи.

Чуйте повече в разговора на Елена Пъневска.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна