Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков подхожда доста наивно спрямо истинските намерения на Скопие

Каракачанов: България да е с европейските държави, които търсят решение с дипломатически разговори

У нас няма ястреби, има папагали и от едната страна, и от другата

Снимка: БГНЕС

"Единствената правилна българска позиция е да се присъединим като мнение към онези европейски държави, които са по-склонни да търсят решение на основата на дипломатически разговори. България трябва да води разумна и балансирана политика. ... Въпросът е доколко няма да бъдат ангажирани трети фактори, които да се намесят в една подобна политика".

Това заяви пред БНР Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и бивш министър на отбраната, в коментар на засилващото се напрежение между Русия и Украйна.

По думите на Каракачанов едно е да си държава като Нидерландия, Испания или Португалия, а друго - да си на първата линия и да си в непосредствената зона на едни потенциални военни действия.

Неговата прогноза е, че Киев няма да предприеме агресивни действия спрямо самопровъзгласилите се републики Донецка и Луганска, защото това не е в интерес на Украйна:

"Ако го направи, би било една много погрешна крачка и би ни вкарало в една много по-сериозна и по-неприятна ситуация".

В коментар на нагласите в България по линия на Русия и САЩ, бившият министър на отбраната заяви, че "у нас има папагали, а не ястреби":

"Няма ястреби, има папагали и от едната страна, и от другата. Има папагали, които повтарят изтърканата плоча на сталинското русофилство. Имаме и папагали, които се кълнат в НАТО и декларират евроатлантически ценности, без да знаят какви са те. За съжаление българските политици не се научиха да разсъждават, отстоявайки българския интерес, а гледат да се харесат на някого - политически покровител, извън пределите на България. Това е трагедията на страната ни". 

В предаването "Нещо повече" лидерът на ВМРО коментира предстоящото съвместно заседание на правителствата на България и Северна Македония, като подчерта, че това се е случвало и преди, а той е присъствал поне на две:

"Надявам се това да не е формално и ефектът да е никакъв. Не знам това доколко си го дават като равносметка премиерът Кирил Петков и представители на кабинета, защото виждам, че подхождат добронамерено, но доста наивно спрямо истинските намерения на Скопие".

Каракачанов изрази надежда политиците в Скопие да са разбрали, че с досегашния им стил на поведение няма да постигнат никакви реални успехи: 

"Време да им кажем, че България е член на ЕС, а те кандидатстват за там. Щом кандидатствате, е редно и нормално да спазвате определени критерии, които ние изискваме да бъдат спазвани. дава им се Рамковата позиция на правителството от 2019 г., дава им се Протоколът от последното заседание на КСНС и им се казва: Когато сте готови за конструктивен разговор, заповядайте да продължим. А не да им се молим, едва ли не".

Бившият военен министър подчерта, че в разговорите за комисии за сътрудничество между България и РСМ е пропусната съвместна комисия в областта на отбраната, защото Северна Македония вече е член на НАТО:

"Има няколко споразумения вече между двете министерства на отбраната. ... След като Скопие влезе в НАТО, това нещо спря да се изпълнява от тяхна страна".

Интервюто на Диана Янкулова с Красимир Каракачанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!