Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отмени отказа на РИОСВ-Варна да одобри ОВОС за проучване и добив на газ в Добричко

| обновено на 24.01.22 в 17:34
Снимката е илюстративна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Административният съд във Варна отмени решението за отказ на Регионалната инспекция по околната среда и водите за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

Делото започна през месец май 2018 година след подадена жалба от фирмата инвеститор, а по него бяха проведени 11 заседания.

Инвестиционното предложение е за добив на природен газ в землищата на 18 населени места в община Генерал Тошево.

При проведен местен референдум 97% от имащите право на глас в общината се обявиха против инвестиционното намерение.

В Решението си Административният съд във Варна сочи, че в настоящото производство на съдебен контрол подлежи не качеството и съдържанието на доклада за ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда), а законосъобразността на решението, с което е отказано одобряването му.

Съдът обръща внимание на противоречащи си становища от едни и същи органи – Басейнови дирекции „Дунавски район“ и „Черноморски район“, както и РЗИ Добрич.

В Решението се посочва още, че избирателно са цитирани само становищата, събрани след обществените обсъждания, които са в обратен смисъл на тези, дадени при първоначалната оценка на доклада.

Според съда общественото недоволство срещу инвестиционното предложение за добив на природен газ не може да е решаващ мотив за отказа то да бъде одобрено от страна на екоинспекцията във Варна.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Подробностите чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени