Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българската банка за развитие ще отпуска заеми на розопреработвателите

| обновено на 24.01.22 в 17:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българската банка за развитие ще отпуска до 1 млн. лв. заеми на розопреработвателите, като целта е да се подпомогне традиционния за страната  бизнес.

Кредитите ще бъдат със срок до 3 г., при облекчена схема и минимални изисквания за обезпечение, включително и залог на розово масло.

Макар българското розово масло да има славата на търсен и скъп продукт на международния пазар, в последните години браншът се сблъсква с конкуренцията от съседни държави, които предлагат по-евтина стока и има липса на интерес към скъпата козметика заради Covid ситуацията.

Всичко това води до свръхпроизводство и натрупване на непродадено розово масло. Затова Банката за развитие предлага облекчени кредити за малките розоварни.

Според един от дългогодишните розопреработватели у нас - Филип Лисичаров, това не е решение на проблемите:

"Проблемите в нашия бранш няма да могат да бъдат решени с такъв инструмент. Те са много по-дълбоки, те изискват друг тип инструменти. Това не смятам, че трябва да бъде изтъквано като някаква кой знае каква помощ. Във всяка една цивилизована държава има преференциални кредити за земеделие и за ключови продукти, каквато в България се явява българската роза, така че това не го намирам за новина".

Общият обем на програмата е 20 млн. лв, като заемите ще се отпускат за оборотни средства на малки и средни розоварни, изпаднали в сериозни финансови затруднения заради липсата на пазари.

Снимка: БГНЕС

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.