Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Юлиан Войнов: Има пренапрягане на приходната част на бюджета

Снимка: БГНЕС

"От представения проектобюджет и от макрорамката се забелязва пренапрягане на приходната част на бюджета заради заложения висок икономически растеж от 4,8%, което е с около процент повече от прогнозата на Европейската комисия. Основният двигател, заложен в бюджета за този голям растеж, са инвестициите... Притесненията на инвеститорите са от бизнес средата и от съдебната системаАко се намалят бюрократичните своеволия, корупцията, има надежда, че ще привлечем външни инвестиции".  

Това коментира пред БНР Юлиан Войнов, финансист и икономически анализатор, преподавател в Стопанската академия в Свищов. 

Той посочи, че, ако разходната част се запази, а приходната изостане, то това ще доведе до увеличаване на дълга на страната

"Такова увеличаване е заложено в проектобюджета, явно сценарият е обсъждан. Очакванията са за по-висока инфлация, която беше добре дошла през 2021 година, тъй като увеличи значително приходите в бюджета, а те позволиха да се направят доста социални разходи. Тези социални разходи - увеличаване на пенсиите и на минималната работна заплата, на плащанията към засегнатите от кризата бизнеси, продължават и през тази година. Опасения има и че част от заложените дългосрочни разходи могат да попречат на бъдещото бюджетно планиране и икономическо развитие на страната". 

В предаването "Нещо повече" Войнов подчерта, че инфлацията ще продължи да се забавя. И прогнозира, че не се очаква някакъв негативен ефект върху банковата система

Интервюто с Юлиан Войнов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.