Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Брънзов: НИМХ трябва да е равноотдалечен от държавни структури, които обслужва

"Не е обсъждано с нас искането на служебния министър Асен Личев да бъде прехвърлен НИМХ от МОН в МОСВ"

Снимка: БГНЕС

"Принципът е, че една национална хидрометеорологична служба, каквато функция изпълнява НИМХ, трябва да бъде равноотдалечена от всички държавни структури, които тя обслужва, за да не се превърне във ведомствена служба. Ние имаме плачевен опит, когато за 10-ина години сме били извадени от Министерство на просвещението и сме били предадени на Министерство на земеделието, в резултат на което се хиперболизира дейността, свързана с агрометеорологията и се неглижират останалите дейности. ... След което ни изваждат от земеделското министерство и ни прехвърлят към Министерски съвет, за да бъдем пак на неутрално място". 

Това каза пред БНР  проф. д-р Христомир Брънзов, генерален директор на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ), по повод прехвърлянето на НИМХ от МОН към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с проектозакона за Държавния бюджет за 2022 година.

По думите на проф. Брънзов мястото на НИМХ е в МОН, защото Институтът е научна организация, а в същото време не обслужва Министерството на образованието и науката със своите хидрометеорологични продукти.

Директорът на НИМХ беше категоричен, че не е било обсъдено с тях искането на служебния министър на екологията Асен Личев да бъде прехвърлен Институтът от МОН в МОСВ:

"Не разбираме логиката на министър Денков. ... Много странно, че вече служебния министър го няма, а нашият министър продължава да настоява да отидем в МОСВ".

НИМХ в момента обслужва над 20 структури в 8 министерства, подчерта проф. Брънзов и уточни:

"Ние поддържаме системи за ранно предупреждение, включително при ядрена авария, при нефтени разливи в Черно море. ... Притеснява ни не размерът на бюджета ни, а това, че е отпаднал един член, който беше в предишните, а това е правото на делегиран бюджет и правото на преходен остатък. Това нещо е отпаднало, а така ние не можем да имаме проекти, защото ние не сме администрация и нашето финансиране по тези проекти е в рамките на няколко години, колкото е проектът - трябва да имаме средства, които да прехвърляме от година в година".

По думите му с отпадането на това от проектобюджета за 2022 година се отнема възможността на НИМХ да работи по национални и международни проекти:

"Институтът в момента има 11 международни и 45 национални проекта. Какво правим с тях? Когато ни занулят сметките в края на годината, следващата година как ще продължим?".

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Христомир Брънзов и коментар на министър Николай Денков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.