Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският парламент започна процедурата по избиране на нов президент

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският парламент започна процедурата по избиране на нов президент на страната. Фаворит за поста е настоящият премиер Марио Драги, което поражда опасения за бъдещето на правителството.

Марио Драги сформира правителство на националното обединение преди година и започна уверено да изважда страната от Covid кризата и икономическата рецесия. Затова много политици се притесняват, че евентуалното му избиране за президент ще доведе до нова политическа несигурност в третата по големина икономика в еврозоната.

Именно с този мотив срещу избирането на Драги се обявиха бившите премиери Матео Салвини и Силвио Берлускони. Самият Берлускони оттегли кандидатурата си през уикенда заради влошеното си здраве и липсата на подкрепа. Така дясноцентристките партии останаха без кандидат, но Салвини увери, че коалицията му вече обсъжда няколко знакови имена.

Съгласно конституцията всеки, който има италианско гражданство и е навършил 50 години, може да се кандидатира. Сред другите спрягани имена са бившият председател на долната камара Пиер Фердинандо Казини и бившия премиер Джулиано Амато.

А много хора се надяват на първата жена президент на Италия в лицето на председателката на Сената Елизабета Казелати, правосъдните министри Марта Картабия и Паола Северино, както и дипломата от кариерата Елизабета Белони. 

"Изборът е труден. Като се има предвид през какъв труден период минава Италия, изборът трябва е добре обмислен. Надявам се да изберат точния човек", коментира жител на Рим.

Новият държавен глава ще бъде избран с две трети мнозинство в един от първите три кръга на гласуване или с абсолютно мнозинство в четвъртия, като прогнозите са това да се случи чак в четвъртък, защото заради пандемията ще се гласува само веднъж дневно.

Постът на италианския президент е предимно церемониален, но той има значителни правомощия по време на политическа криза като разпуска парламента, номинира нов премиер и отказва мандат на нестабилни коалиции.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени