Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Премиерът е възложил

Министърът на отбраната внася в МС национална позиция и мерки за сигурността на България

Проведе се заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет

| обновено на 25.01.22 в 19:58
Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Министър-председателят е възложил на министъра на отбраната да внесе за утрешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

Това стана ясно след проведеното тази вечер заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, който обсъди рисковете и предизвикателствата заради напрежението около границата на Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

Премиерът е заявил, че всички решения, които правителството ще вземе, ще са съобразени с развитието на ситуацията и евентуалното ескалиране на конфликта, включително мерки за избягване на негативни икономически ефекти. Той е подчертал, че България е лоялен съюзник в Алианса и единството е най-силният отговор.

Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи развитието на ситуацията и ще подготви план за действие при различни сценарии.

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители след края на заседанието на МС.

На заседанието на присъстваха и министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на службите за сигурност.

По-рано днес министър-председателят увери, че няма непосредствена опасност от война. Кирил Петков посочи, че предстоящото изпращане на изтребители от Нидерландия и Испания у нас е планирано отдавна.

А военният министър Стефан Янев каза пред парламентарната комисия по отбрана, че подсилването на военното присъствие в Черноморието НАТО демонстрира единството си.

Съветът по сигурността е на пряко подчинение на министър-председателя.

Очаква се на заседанието ръководителите на специалните служби да докладват за ситуацията породена от нарастващото напрежение между НАТО и Русия. Задачата е да се анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.

В няколко свои по-раншни коментара по темата премиерът Кирил Петков обяви, че България настоява за намаляване степента на напрежение. 

„Конструктивното и партньорско отношение, разбира се, всички наши натовски партньори, за да имаме координирана стратегия заедно, но едновременно с това наистина наблягаме на всички възможни дипломатически средства да бъдат приоритет, защото това е най-добрият и най-работещият начин да се излезе от сегашната ситуация“, заяви премиерът миналата събота.

Тогава министърът на отбраната Стефан Янев потвърди, че военни изтребители от Испания и от Нидерландия, четвърто и пето поколение, с каквито страната ни не разполага, ще се включат в охраната на въздушното ни пространство по линия на ротацията. Стефан Янев заяви:

„Подготовката на военно присъствие, подготовката на допълнително усилване на това военно присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост и при взимане на политическо решение с български въоръжени сили“.

Освен на днешния Съвет по сигурността темата за  напрежението около Украйна и намеренията на съюзниците от НАТО да укрепят източния фланг на Алианса ще се обсъди и на правителствено заседание утре. Също за утре е свикано и извънредно заседание на парламента. На него ще бъдат изслушани министър-председателя, министрите на външните и на вътрешните работи  и ръководителите на специалните служби. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.