Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армията се притече на помощ на гръцките власти заради снежната буря Елпида

Пред парламента на Гърция в Атина, 24 януари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Армията се включи в помощ на властите в Гърция срещу проблемите, които създава снежната буря Елпида. Дори на островите в Егейско море има блокирани пътища. Силният снеговалеж не нарушава трафика в Северна Гърция.

Мащабна операция на военни части успя да отвори част от пътищата в Атина. Стотици пътници останаха блокирани в автомобилите под преспи сняг за повече от 20 часа. В област Атика, която е силно засегната от снежната буря Елпида, спасителни екипи транспортираха хората на безопасно място. Аварийни екипи изтеглят блокираните в снега товарни камиони. Колите се движат задължително с вериги. Спрени са влакове и автобуси.

В осем области на страната правителството обяви днешния ден за неработен, а министърът за гражданска защита Стилианидис призова хората да не напускат домовете си. Училищата остават затворени.

Нарушен е въздушният трафик. Затворени са пристанищата в област Атика.

Ниски температури и много сняг обхванаха и голяма част от островите в Егейско море. На места там има прекъсване на електрозахранването. От Пътна полиция информират, че почти цялата пътна мрежа е заледена и приканват за внимателно шофиране.

Опозицията поиска министри от кабинета да поемат отговорност и подадат оставка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени