Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков: България и РСМ ще обсъждат политическите паралелно с икономическите въпроси

Три меморандума бяха подписани на съвместното заседание на правителствата на България и РСМ

| обновено на 25.01.22 в 17:39
Правителствата на Република България и на Република Северна Македония проведоха съвместно заседание.
Снимка: БГНЕС

България няма да променя състава на своята част от смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси. Това заяви премиерът Кирил Петков след проведеното в София съвместно заседание на двете правителства на България и Република Северна Македония.

Петков изрази надежда, че възприетият, по думите му, нов подход в отношенията ще се отрази положително и на преговорите по спорните въпроси.

България и Северна Македония подписаха три меморандума за сътрудничество в сферата на земеделието, между малките и средни предприятия и за развитие на жп линията София – Скопие, която е част от големия проект Коридор номер 8.

„Когато още на първата среща между двете правителства имаме вече 3 реално подписани меморандума, това е примерът за новия подход, който ние даваме с нова енергия и реални резултати“, заяви Кирил Петков след края на съвместното заседание на двете правителства.

Меморандумът в сферата на земеделието предвижда обмяна на българския опит в усвояването на предприсъединителни фондове в бъдеще, с меморандума за малките и средни предприятие се признава стратегическото значение на дребния бизнес за икономиките, а за жп-връзката София – Скопие ще се прави оценка на възможностите за европейско и международно финансиране.

Димитър Ковачевски посочи като критерий за успех на работните групи от 1 март да има работеща авиолиния София – Скопие, както и:

„До около 2023 г. трябва да се изгради 13 км път до ГКПП Клепало и да имаме отворена граница“.

Но най-големият критерий за успех на диалога е:

„Да се постигне споразумение и своевременно да се проведе първата правителствена конференция за Република Северна Македония в Европейския съюз“.

Петков категорично заяви, че от българска страна не предстоят промени в състава на Мултидсциплинарната комисия по исторически и образователни въпроси. Три заседания на комисията предстоят през следващите 4 месеца, първото е през февруари.

Съпредседателите Драги Георгиев и Ангел Димитрова са показали желание за интензивна работа и конструктивни разговори, заяви Кирил Петков:

„Професорите и от двете страни показаха, че са готови този нов полъх на допълнителна енергия да се превърне в конструктивен тон и конструктивни разговори. Така че, в този момент ние няма да правим кадрови промени“, отбеляза българският премиер.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пък заяви, че правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат конституционно гарантирани, така както е присъщо за една европейска държава. Но посочи, че това е процес, който изисква немалко време:

„И нормално – доколкото и други граждани на държавата, които се самоопределят по друг начин, и те да могат нормално да бъдат част от състава на Република Северна Македония. И нормално нещо такова да се случва по пътя на една страна към Европейския съюз“.

„Този процес изисква конституционни промени с повече стъпки и включване на повече институции..., тъй като тогава се отваря Конституцията с цел и други адаптирания на Конституцията да се направят, тогава в този процес, разбира се, ще бъдат обхванати и тези въпроси въз основа на исканията на гражданите“, каза Ковачевски.

И двамата премиери гарантираха, че политическите въпроси се обсъждат редом с работата на работните групи по секторите икономика и инфраструктура, евроинтеграция и култура. Продължава и обсъждането на протокол 4+1 – списъкът от искания на България за решаване на двустранните спорове:

„Докато стават ясни резултати като авиолинии, нови пътища, нови КПП-та, икономически сътрудничества, едновременно паралелно да вървят и политическите въпроси“, отбеляза премиерът Кирил Петков.

Паралелно със заседанията на работните групи министерствата на външните работи ще водят разговори по двустранните спорове и протокола, известен като 4 плюс едно – исканията на България са да спре речта на омразата в Северна Македония, реабилитиране на жертвите на комунистическия режим с българско самосъзнание, ненамеса във вътрешните работи и последното искане – правата на българите в югозападната ни съседка.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски беше приет днес и от президента Румен Радев. Той се срещна и с председателя на Народното събрание Никола Минчев. 

От звуковите файлове можете да чуете репортаж и коментар на Тоня Димитрова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени