Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Вяра Ангелова: Радиото е най-близко до естествената човешка комуникация

БНР е доказало, че когато трябва, може да се превърне в централна тема на обществото

Доц. д-р Вяра Ангелова представя книгата „БНР и БНТ между държавата и обществото 1989 - 2015“
Снимка: СУ

"Радиото оцеля като медия, защото е най-близко до естествената човешка комуникация - няма нищо по-естествено за хората от това да говорят и да слушат". Това каза пред БНР доц. Вяра Ангелова, изследовател и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Тя подчерта, че БНР печели високо доверие и е много слушано, защото професионализмът, който общественото радио е успяло да запази, не е срещнал съществена конкуренция в другите радиостанции: 

"Пазарът в България е пренаситен от радиостанции, но много малко от тях са говорни. А пък говорните не достигат възможностите и традицията на Националното радио. Ето защо то си заслужава с всекидневната си работа доверието на хората".

Доц. Ангелова подчерта, че БНР е доказало, че когато трябва, може да се превърне в централна тема на обществото:

"Визирам спирането на сигнала на програма "Хоризонт" през 2019 година. Радиото може да излезе напред, да се покаже, но не е нужно да бъде през цялото време пред очите на хората. Достатъчно е слушателите да знаят своите полета, а те не са малко в програмите на БНР, където да срещат себе си - човек да срещне самия себе си, а не просто различните групи".

Според нея е изключително удобно за аудиторията да могат да се слушат предавания на запис, което БНР предлага благодарение на новите технологии. Тя подчерта, че това е и възможност за професионално занимаващите се с медии да проследяват тенденции във времето назад.

"БНР е поставено в огромната конкуренция на професионални медии, чийто генезис е в печата или в телевизията, които атакуват полето на радиото, правейки аудиоподкасти. Това е световна тенденция - открита и декларирана".

Почти изчезнаха медийните критици, изложи като своя констатация изследователката на медии и уточни:

"Медийните критици са важен репер за работещите журналисти. Да можеш да видиш как изглеждаш отстрани като професионален почерк. Не само сред колегите си, а и погледнато отвън. Пространствата за медийна критика намаляха през годините и това ми се струва обедняващо".

Доц. Вяра Ангелова подготвя книга, свързана с историята на БНР в периода на социализма.

Интервюто на Даниела Големинова с доц. Вяра Ангелова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна