Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Най-рано налято ремонтират стената по потенциално опасния яз. „Бели Искър“

Язовир „Бели Искър”
Снимка: Архив
Състоянието на стената на язовир „Бели Искър“ крие опасност за близките населени места. Ремонтът ѝ ще започне не по-рано от лятото и трябва да мине през законодателни промени, които да решат въпросите със собствеността, експлоатацията и финансирането. Това съобщи за „Хоризонт“ областният управител на Софийска област Иван Иванов след среща, свикана от него по темата.

Ремонтът на язовирната стена, която е компрометирана и дори опасна се бави с години заради заплетения казус със собствеността, управлението, поддръжката и експлоатацията на водоема, обясни областният управител.

„Има правни пречки пред ВиК холдинга да върши тази дейност. Държавната консолидационна компания, на която е вменено да извърши ремонта на стената, няма този анализ. Този, който използва водата, именно „Софийска вода“ – концесионерът, е готов да извърши ремонта и иска този разход да се остойности от КЕВР. А същевременно отговорността се носи от областния управител, който няма никакви възможности - нито организационни, нито финансови, да извърши този ремонт“, каза Иван Иванов.

Междувременно само поддържането на нивото до определена критична граница, която не трябва да се преминава, и липсата на природни бедствия пазят близките населени места.

„Никой не знае при едно силно земетресение или друго стихийно бедствие какво може да се случи на стената“, каза областният управител.

Първите дейности по укрепването на стената могат да започнат едва през лятото след като бъде актуализиран аварийният план и нормативната уредба.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.

Областният управител Иван Иванов. Снимка: sofoblast.bg

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.