Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Югозападното държавно предприятие: Най-много 90 лв. за кубик дърва за огрев

| обновено на 25.01.22 в 19:06
Снимка: Кети Тренчева

Максимална цена от 90 лв. на дървата за огрев за населението въведе ръководството на Югозападното държавно предприятие за тази година.

Осем нови склада и техника за транспорт до крайните потребители са част от мерките, чрез които ще се преодолеят спекулативните цени на пазара.

Осем нови централни склада за продажба на дърва за огрев ще бъдат разкрити до края на февруари. Те ще бъдат на територията на горските стопанства в Петрич, Кресна, Добринище, Невестино, Самоков, Пирдоп, Елин Пелин и Етрополе. Така местата за осигуряване на постоянни наличности стават 16.

До средата на идния месец кметовете на населените места в общините, попадащи в обхвата на предприятието, трябва да изготвят списъците на семействата, които ще се отопляват с дърва, както и заявените количества, за да може да се покрият всички нужди по места.

За да се избегнат спекулативни цени, във всички горски и ловни стопанства приоритетно ще бъдат обособявани обекти и обявявани процедури за добив, товарене, транспортиране и разтоварване до крайния клиент. Общата стойност на услугата , включително и доставката, не бива да надвишава 90 лв. на пространствен куб. метър с ДДС.

Югозападното държавно предприятие е обявило процедура по ЗОП за закупуване на 7 товарни автомобила за транспортиране на дървата за огрев до краен потребител. Предвидено е също закупуване на 4 машини за цепене на дърва, така че клиентът да ги получава нарязани и нацепени, готови за употреба.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени