Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО протестира пред БНТ заради неизлъчен филм за гонения на българи в Македония

Младежкото обединение на ВМРО излезе с остра позиция срещу Българската национална телевизия (БНТ), в която обвинява обществената медия че е свалила от програмата си документален филм за гоненията срещу българи в Македония.

Националният комитет на младите патриоти смята, че има политическа намеса и че лентата на Милена Милотинова „Само защото бяха българи“, заснета през 1999 година, е свалена заради посещението на македонския премиер Димитър Ковачевски у нас.

ВМРО излезе на мирен протест пред БНТ и прожектира филма на фасадата на телевизията.

„Във филма, който трябваше да се излъчи по БНТ, всъщност се говори за кървавата Коледа (през 1945 г. – б.р.) и за избиваните македонски българи, които са избивани не защото са направили нещо нередно, а защото са били българи и са отстоявали своята народност.

Абсолютно има политически оттенък според нас (неизлъчването на филма – б.р.) и настояваме в ефирно време, когато е най-големият трафик, най-голямата гледаемост, филмът да бъде излъчен.

Всички българи, ако случайно са забравили какво се е случило, какво са причинявали на нашите братя и сестри от другата страна на границата в Македония , да си припомнят и да се осведомят наново“, призова протестиращ пред сградата на телевизията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна