Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Имам да ти кажа толкова много неща…“

Българските художници в една от най-знаковите колекции за съвременно изкуство – Deutsche Telekom

На два етажа в Двореца са подредени над 70 произведения на 37 автори, от 21 страни, включително и България, от една от най-знаковите колекции за съвременно изкуство – тази на Deutsche Telekom. Тя бележи началото си през 2010 г. с фокус – изкуството на Източна и Югоизточна Европа. 

Изложбата в Националната галерия е деветото голямо музейно представяне на Арт колекцията Телеком от създаването ѝ до днес. Произведения от нея се показват не за първи път пред българска публика. Различното сега е в подхода на работа, селекцията, каталожното издание.

Кураторите Боряна Вълчанова и Мартина Йорданова избират темите политика и медии, които взаимно се допълват. Свързаните с първата тема произведения разглеждат войната, болката, цензурата, абсурда, бедността, сексуалната ориентация, еманципацията, влиянието на институциите – всички връзки и действия, които определят живота ни през последните години, като интерпретацията на авторите е от буквална до метафорична. 
Другата тема отразява взаимоотношенията на изкуството от Източна и Югоизточна Европа с масовите медии, тяхната промяна и влияние върху обществото, начина на живот и въпросите, поставяни от тях на дневен ред. Изразните средства варират от конвенционалните форми до видеото и инсталацията. Заглавието на изложбата показва ясно, че изкуството, особено съвременното, иска да общува с нас по много теми. То е средство за комуникация в реалността, в която живеем, споделяме и създаваме заедно.
Автори: Анета Гжежковска, Агнѐшка Полска, Влад Нанка, Владимир Худек, Владо Мартек, Гета Братеску, Дан Пержовски, Игор Грубич, Йон Григореску, Клара Хоснедлова, Красимир Терзиев, Ксения Гнилицка, Лито Кату, Лука Кеджо, Лъчезар Бояджиев, Марко Тадич, Мартина Вачева, Младен Стилинович, Невин Аладаг, Недко Солаков, Никита Кадан, Нилбар Гюреш, Паулина Оловска, Петра Ферианкова, Правдолюб Иванов, Раденко Милак, Роман Ондак, Роман Уранек, Саня Ивекович, Христина Иваноска, Чиприян Мурешан, Шейла Камерич, Шукран Морал, Ясмина Цибич, EQUALS Collective, Little Warsaw, Slavs and Tatars.

Изложбата може да бъде видяна до 20 март 2022 в Националната художествена галерия, Двореца, пл. „Княз Александър І“ № 1

Снимки: Национална галерия/Борислав Чернев

Чуйте разговора с Веселина Сариева и Мартина Вачева за българското участие в пътуващата изложба „Имам да ти кажа толкова много неща…“ в Националната художествена галерия и представянето на българското съвременно изкуство зад граница.

“Апетитът идва с гласуването” на Мартина Вачева е акрилна живопис и колаж върху платно, създадени за 33-тото биенале на графичните изкуства, Любляна “Crack up - Crack down” с развитие на сатирата в историята до наши дни. Вдъхновен от балканския архетип на най-популярния български антигерой Бай Ганьо, той все още е разпознаваем като стереотип в различни слоеве на социален, политически контекст и като профил на грубата балканска страна на българина.

Гротескните кръвожадни лица ви канят на масата си. Ето и лозунгът – „Апетитът идва с гласуването”, който прославя картината като лоша пропаганда за политическа партия, изглежда нелепо, но не толкова далеч от реалността. По време на изборите някои от тях използват корупцията като различна техника за пропаганда на ниската класа, за да спечелят повече гласове на своя страна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени