Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отваря напълно енергийния си пазар от октомври

Наташа Пилиду
Снимка: meci.gov.cy

Кипър отваря напълно енергийния си пазар от октомври, като целта на правителството е тази реформа да доведе до намаляване на цените на електричеството за потребителите. Проектът за инсталирането на система за управление на конкурентния пазар на електроенергия се финансира с близо 5 млн. евро от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Кипър навлиза в последния етап на подготовката за либерализация на енергийния си пазар, която предстои тази есен, съобщи енергийният министър Наташа Пилиду.

До април ще бъде завършена и ще започне тестването на софтуерната система за управление на конкурентния пазар на електроенергия, като пилотната ѝ фаза ще продължи до октомври.

Близо 5 млн. евро от Националния план за възстановяване и устойчивост са предназначени за тази система.

Сроковете и необходимите действия за осигуряване на плавното и безпроблемно отваряне на пазара бяха обсъдени на три срещи в рамките на една седмица, последната от които във вторник, на президента на Кипър Никос Анастасиадис с участниците в процеса.

Целта на правителството е функционирането на конкурентния пазар на електроенергия да предоставя на потребителите по-добри услуги на възможно най-ниските цени, подчерта президентът.

В същото време с 9 месеца се забавя изграждането на първия в страната терминал за внос на втечнен природен газ за производство на електроенергия, на който се разчита много за нейното поевтиняване. Основна причина са проблемите по време на пандемията. Новият срок за завършването на проекта е юли 2023 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!