Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Барометърът за Доверие на Edelman за 2021:

Оправдано ли е глобалното доверие към бизнеса

Милена Якимова: “Всеки сам си преценя“ – мотото на нашето недоверие

Снимка: www.unglobalcompact.bg

“Това, което виждаме глобално като доверие към бизнеса, е всъщност очакването бизнесът да поеме други функции на грижа за социалния интегритет, каквито той невинаги може да поема. Това е едно до известна степен опасно очакване“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР социологът Милена Якимова по повод резултатите от “Барометърът за Доверие на Edelman за 2021“, в които се дадоха “високи залози за бизнеса“:

“Голямата разлика между 90-те години и в момента е, че тогава бяхме опиянени от перспективата на демокрацията, сега сме в нея.

Доверие не е нещо психологически просто, доверието е моята готовност да оставя някакви важни за мен неща в “чужди ръце“. Да оставя здравето на някой си, без да се питам какво точно ще извърши. Доверието – това са мрежи между хора и институции.

В една демократична среда то става много по-важно, защото една демократична среда, цялата среда е много по-зависима от индивидуалните действия на всеки един от нас. Доверието е много по-нужно в демокрациите.

За да работи доверието, трябва да има някакъв социален контекст, този контекст е – прозрачността, стабилността и отчетността на институциите. В последното десетилетие има криза на тези понятия.

Корупцията е някакъв покварен вариант на доверието, ще се сговорим зад гърба на правилата. Виждаме проблема с доверието по отношението на ваксините, където “всеки сам си преценя“. Това е мотото на нашето недоверие.“

Властта

“В момента имаме нова политическа конфигурация във властта, която е пряк резултат от съпротивата на обществото срещу корупционния модел. Иначе има какво още да правим заедно като общество в името на това да създаваме демократичните принципи и да съблюдаваме отговорността на всички към правилата на съвместния живот.

В Народното събрание днес виждаме как една политическа партия с фашистки уклони си прави политически ПР със Зеления сертификат. Това е нещо, което изисква обществена санкция. Вярвам, че реакциите няма да закъснеят.

Част от спадането на доверието към правителствата е свързана именно с изтъняването на социалните системи и промяната на медийната среда, в която традиционните медии са принудени да се конкурират със социалните мрежи, а социалните мрежи се интересуват просто от кликове.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.