Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център в Стара Загора предлага храна, топлина и занимания за останали без подслон

Снимката е илюстративна
Снимка: Pxhere

Четирима души са настанени в Центъра за временно настаняване в Стара Загора. В момента няма други желаещи лица, които да бъдат подслонени.

Директорът на институцията Мария Милушева поясни пред БНР, че капацитетът на центъра е 10 души. От началото на зимния сезон по думите ѝ са преминали поне 20 души.

Хората, които търсят подслон в центъра, отдавна не са на пазара на труда, нямат социални контакти и идват в безпомощно състояние, голяма част от тях и без лични документи, описа ситуацията Милушева.

„Те получават топла храна – закуска, обяд, вечеря. Имат възможност за занимания – освен телевизия, имат прекрасна библиотека. Има също така възможност за физически занимания: тенис на маса. С тях се занимават социален работник и психолог, които непрекъснато беседват с тях, за да могат да бъдат подкрепени в различни ситуации от живота, които ще им предстоят, като напуснат центъра.“

Нуждаещите се лица имат право да пребивават от три до шест месеца.

Центърът за настаняване работи съвместно с Дирекция „Социално подпомагане“ и Бюрото по заетостта, за да се търси подходяща работа за останалите без подслон.

„И евентуално излизайки от центъра, да могат да си намерят жилище и да водят самостоятелен живот.“

Центърът за временно настаняване в Стара Загора съществува от 6 години.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!