Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Алексиев, кмет:

Каменар ще е с ключова роля в развитието на Община Поморие

| обновено на 26.01.22 в 16:39




Общинският съвет в Поморие подкрепи единодушно желанието на Каменар да стане квартал на града. 15 съветници гласуваха "за" откриването на административната процедура.

Разяснено ли е на жителите на Каменар, че присъединяването на населеното място към града ще доведе до промяна в такса смет и битови отпадъци? Каква е причината процедурата за присъединяване през 2015 г. да не бъде завършена?“ – с тези два въпроса общинският съветник от БСП Никодим Стоянов откри дебата.

През 2015-та година бе задействана процедура, но по същото време общината кандидатства по Програмата за развитие на селските райони за ремонт на пътя Поморие - Каменар до разклона за Каблешково. Администрацията е изрично предупредена, че ако пътят стане вътрешноградски, проектът няма да получи финансиране. Местните хора са помолени до изчакат изпълнението на ремонта. Междувременно обаче се оказва, че е изтекъл 5-годишният законов срок за процедурата и тя трябва да започне отначало. Инициативата сега е подкрепена от подписите на 125 души от 300 жители, но в населеното място са разделени относно ползата за развитието на Каменар, показа анкета на БНР-Бургас:

„От една страна ще е по-добре, от друга ще има завишение на данъците. Очакваме като квартал да има повече полицейско присъствие. Ще се вдигне и цената на имотите. И сега Каменар се развива - построиха се маса къщи, идват нови богати хора."

"Никой не иска да става гражданин. Не виждаме преимущества. Ще има един автобус - кой ще пътува с него?"

"Сега ни излизат документи за смяна, питахме в полицията и казаха, че като станем квартал на Поморие, пак ще трябва да ги сменим. Кметът каза, че ще е безплатно. Как ще стане тази канализация? Пътят трябва да се разкопае, а той не трябва да се пипа 10 години по договор. Минералната вода е към държавата. Щяха аквапарк да правят. Плюсовете ще са за хора с парцели."

Данъчната оценка на имотите в Каменар е ниска и с приетото зониране на таксите за различните райони на Поморие завишението няма да е толкова съществено, увериха от Община Поморие. Затова пък, посочи кметът Иван Алексиев, с реализацията на пътя Поморие-Каменар цените на имотите са се вдигнали от 20 лева на квадратен метър до 20-30 евро. В момента тече процедура за избор на изпълнител за подмяна на водопроводната мрежа на Каменар по Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и това е единственият ни шанс за финансиране. Като квартал възможностите за кандидатстване по различни програми ще са много по-големи, поясни градоначалникът, който бе категоричен - Каменар играе ключова роля в развитието на общината.

След реализирането на обхода на Поморие главният път I-9 Поморие-Бургас - Поморие-Слънчев бряг вече отпада. Общината е в процедура с АПИ за връщане на този път, който също да стане част от вътрешноградската ни мрежа. Алексиев съобщи още:

„Рекултивираното депо ще се превърна в парк на площ от 70 декара с атракции. Поморие няма такъв парк и много от жителите му ще го посещават. Направени са постъпки пред Министерството на енергетиката за стопанисване на бившата каменна кариера, която е с площ над 100 декара. Идеята е да се превърне в атракционен парк с водно огледало, виенско колело и барбекю зони. В близост до големите летища има такива паркове. Когато тръгнат от Слънчев бряг, защото трябва да освободят хотела, вместо да висят 4 часа на летището, туристите ще имат къде да прекарат времето.“

Планирано е общинският терен около минералния извор в центъра на Каменар да се развиват за обществени нужди като спортна площадка, футболно игрище, тенис на корт. Тъй като в Каменар вече се заселват и много семейства с малки деца, в терена в близост до минералната чешма имаме готовност, ако се налага да изградим и нова детска градина, добави Алексиев. 

От общината очакват решението на Общинския съвет да бъде подкрепено от Областна управа и Министерския съвет и до 6 месеца процедурата да завърши.  


Повече чуйте в звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия