Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Петков: Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия

Българската национална позиция по темата "Украйна" ще бъде насочена към деескалация на напрежението между НАТО и Русия, каза премиерът

| обновено на 26.01.22 в 16:20
Заседанието на МС се провежда след вчерашното заседание на Съвета по сигурността към премиера
Снимка: БГНЕС

Водещо за България е използването на всички средства на дипломацията за решаване на конфликта между НАТО и Русия. Това каза премиерът Кирил Петков след днешното заседание на правителството, на което беше обсъден доклад на министъра на отбраната във връзка с напрежението около Украйна.

"Министерски съвет реши да приоритизираме изцяло българската стратегия в посока деескалация на напрежението между НАТО и Руската федерация" – това заяви след правителственото заседание премиерът Кирил Петков и допълни, че развитието на способностите на Българската армия ще бъде водещо в отбранителната ни стратегия:

"Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия, което означава - български войски, българско командване и реално българско военно лидерство. За съжаление, през годините нашата армия е нефинансирана достатъчно и и не е финансирана по правилния начин и в момента имаме дефицити, които са ясно изразени“, каза премиерът."

Министърът на отбраната Стефан Янев допълни, че заедно с дипломатическите усилия България ще направи стъпка за развитие на собствения си отбранителен потенциал:

"В посока подготовка на това, което се нарича батальонна военна група от български войски, под българско командване, с използване на националната командна верига, което да бъде и нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО".

Министърът на външните работи Теодора Генчовска увери, че от началото на декември страната ни отстоява последователно на всички срещи в различни формати възможността за дипломатическо решение на проблема между Русия и Украйна:

"Тези усилия ще продължат и за в бъдеще. Надяваме се, че проблемът би могъл да бъде решен по дипломатически начин".

В началото на заседанието на кабинета премиерът Кирил Петков  обясни, че Стефан Янев е информирал министрите, като:

„Представи част от заключенията, които вчера решихме на Съвета по сигурност. Това ще бъде на затворено заседание. След това ще решим заедно коя част е секретна, коя част е отворена. Отворената ще можем да споделим впоследствие в Народното събрание“, каза премиерът.

Петков благодари на министъра на отбраната, че вчера „след заседанието на Съвета по сигурността в бърз порядък е предложил детайлен и ясен доклад за българската позиция, която защитава изцяло националния ни интерес“.

Позицията на кабинета се обсъжда и в парламента, където се провежда извънредно заседание във връзка с напрежението между НАТО и Русия - по искане на групата на ГЕРБ депутатите изслушват премиера, министрите на отбраната, на  външните работи и ръководители на държавни агенции.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.