Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лазарица” – юбилеен спектакъл на Стоян Памуков

4
Снимка: burgteatre.com

Радичковата „Лазарица” се завърна на сцената на Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска”. Постановката по пиесата на големия писател и драматург е дело на режисьора Симеон Димитров и е юбилеен моноспектакъл на Стоян Памуков. На 18 декември обичаният актьор навърши 70 години, а в трупата на Бургаския театър е от 1983 година, където е изиграл над 150 роли.

За творческия тандем Симеон Димитров – Стоян Памуков сегашната постановка на „Лазарица” е всъщност завръщане към пиесата на Радичков, която поставят още преди 30 години, отново на бургаска сцена. Идеята да дадат на текста нов сценичен живот сега, идва от директора на Бургаския театър Борислав Чакринов – поводът е юбилеят на изтъкнатия актьор, а причината – хубавите спомени за представлението, създадено преди три десетилетия.

„Точно преди 30 години гледах спектакъла, посветен изцяло на Homo ludens, на играещия човек. Прекрасен и очарователен. Сега, по повод 70-годишния юбилей на актьора, реших да предложа на двамата творци да се обърнат отново към този текст и те го приеха отговорно и с радост. Една възможност за апогей на дългия им и успешен творчески път”, каза по повод на премиерата Борислав Чакринов.

Публиката в Бургас може да гледа представлението на 26 януари, а в звуковия файл можете да чуете какво сподели за слушателите на „Артефир“ актьорът Стоян Памуков.

Снимки – Драматичен театър "Адриана Будевска" - Бургас
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия