Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 945 на 100 000 души е заболеваемостта от COVID-19 в Перник

Перник е на път на стане третата област в страната след Благоевград и София, която ще премине прага от 2 000 на 100 000 души население, сочат последните данни за 14-дневната заболеваемост от COVID-19. Към днешна дата тя е 1 945 на 100 000 души.

За разлика от предишните вълни сега натискът над болниците не е голям, тежестта пада  върху амбулаторната помощ. Изключително натоварена е Covid зоната в ДКЦ-1, където на ден се преглеждат по 100-110 души.

Опашки от ранни зори се вият и пред кабинетите за бързи антигенни тестове за зелените сертификати, които в Перник са абсолютно безплатни, след като таксата за пробонабиране бе поета от общината.

„Доброто с тези тестове е, че се ловят много асимптомни хора, които се карантинират и съответно не разнасят инфекцията”, каза управителят на ДКЦ-1 д-р Евгени Михайлов.

„228 нови случаи на COVID-19 са регистрирани през изминалото денонощие. Активни към момента са 2 023 случаи. Почти половината от леглата в МБАЛ „Рахила Ангелова” са свободни”, каза директорът на лечебното заведение д-р Анатоли Митов.

„Най-вероятно, наистина, този вариант минава по-леко. Имаме 109 определени в момента в болницата легла. Естествено обслужваме и всички други пациенти”, каза Митов.

В здравното заведение има обособена детска COVID зона с пет легла плюс четири реанимационни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна