Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 29 и 30 януари в пространството на Сцена „Дерида“

Двудневен форум събира независими артисти и културни институции

Снимка: Асоциация за свободен театър

Асоциацията за свободен театър и Сцена „Дерида“ организират форума „Независимата сцена – тук и сега” с поредица от разговори за предизвикателствата, необходимостите и недостатъците на независимия изпълнителски сектор.

Форумът има за цел да запълни една липса в областта на общуването между независимите артисти, както и с институциите през последните няколко години, обясни пред Радио София Стефан Прохоров. Той е председател на Асоциацията за свободен театър - браншова организация на независимите изпълнителски изкуства в България, включващи всякакви нови, интересни, различни и напредничави художествени форми, които рядко можем да видим на държавна сцена.

„Пандемията показа значението на независимите артисти. А често предизвикателствата пред тях лесно и ефикасно могат да бъдат преодолени, стига да има разбиране и яснота от другите страни, замесени в същностното развитие на този културен сектор.“

По думите на Прохоров в момента в България активно работят над 2000 независими артисти.

Форумът е предвиден за 29 и 30 януари от 10.00 до 14.00 ч. и в него – в пространството на Сцена „Дерида“, ще участват представители на независимата изпълнителска сцена - артисти, мениджъри, продуценти, експерти и др., заедно ще се опитат да формулират конкретните нужди, предимства и недостатъци на свободната сцена и да дадат конкретни предложения за подобряването на средата с примери от локалния контекст и международните добри практики в областта.

Участие са потвърдили и от Министерството на културата, Столичната община и други институции.

За повече информация по програмата чуйте разговора на Яна Спиридонова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени