Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ЕС отмени глобата на "Интел", наложена от ЕК

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдът на ЕС отмени решението на Европейската комисия да наложи глоба от 1,06 милиарда евро на американския технологичен гигант „Интел“.

Тя наложи санкцията през май 2009 г. с мотив за предполагаемите усилия на Intel да възпрепятства бизнеса на Advanced Micro Devices, Inc. (AMD), като дава отстъпки на фирмите, които биха се съгласили да купуват полупроводници от нея.

Санкциите тогава бяха наложени по обвинение в злоупотреба с господстващо положение на световния пазар на процесори x86 в периода между 2002-2007 г. Според Брюксел това е ставало чрез прилагането на стратегия за възпрепятстване на конкурентите да навлязат на пазара.

Според магистратите направеният от Комисията анализ е непълен и не позволява да се докаже надлежно, че спорните отстъпки са били в състояние или са могли да имат антиконкурентен ефект.

Комисията понесе подобен удар от Съда през септември 2020 г., когато бе отменено нейно решение „Епъл“ да върне на Ирландия под формата на данъци 13 милиарда евро, които Брюксел счита за незаконна държавна помощ. През юни миналата година Комисията загуби дело в Съда за данъчни облекчения срещу дъщерна компания на „Амазон“ в Люксембург.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна