Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

АОБР призова за ускорено приемане на България в еврозоната

Пресконференция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Участие взеха: Васил Велев, Добри Митрев, Цветан Симеонов и Кирил Домусчиев
Снимка: Пресконференция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Участие взеха: Васил Велев, Добри Митрев, Цветан Симеонов и Кирил Домусчиев / Снимка: БГНЕС

Асоциацията на работодателските организации у нас призова за ускорено приемане на България в еврозоната при сегашния обменен курс на еврото. Другият приоритет за страната ни трябва да бъде членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, което не е самоцел, а постигнати стандарти в областта на правовата държава, конкуренцията и преборването с корупцията.

Бизнесът поиска стимули и инвестиционна подкрепа за дигиталната и зелена трансформация на икономиката, за да се изпълнят целите на зеления преход и вижда като източник на тези инвестиции Националния план за възстановяване и устойчивост, който обаче в момента буди определени притеснения, заяви Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара:

"Тези притеснения произтичат от това, че първият служебен кабинет през миналата година драстично оряза средствата за директна финансова помощ към българските предприемачи и бяха насочени средствата предимно към финансови инструменти. Те са нещо много хубаво, което е и много полезно за всеки икономически оператор тогава, когато той има ресурси да връща тези задължения заедно със стойността на кредита и на всички съпътстващи разходи около него. На фона на това, че икономически конкурентни на нас държави в Европейския съюз предвидиха в техните планове огромна част от средствата да са безвъзмездна финансова помощ, тогавашното българско правителство не предприе действия в подобна посока, а на фона на изключително високите цени на енергоносителите, на инфлацията, която имаме, на фона на това, че ако при нас финансовите инструменти доминират над безвъзмездните средства, това ще повиши много повече цената на ресурса за българския предприемач и съответно ще намали неговата конкурентоспособност".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.