Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ние не може да сме само лекари, ние сме и хора

Меици от УМБАЛ "Каспела" - архив
Снимка: FaceBook/УМБАЛ Каспела

"Ние не може да сме само лекари, ние сме и хора“. Така студентът по медицина от МУ Пловдив Дейвид Брандт завършва разказа си за едно от дежурствата му в ковид-отделението на УМБАЛ "Каспела". В него се е наложило да помага и в ОАИЛ, където е имало смъртен случай. 

„Това са много неприятни неща, то човек не може да свикне с тази гледка. Много е емоционално“ - обяснява шестокурсникът. А имунизацията срещу човешката болка, по думите му, е разговорът между колегите. 

"В момента 13-14 студенти по медицина работят като доброволци в същото ковид-отделение, но има много и в другите университетски болници", разказа Дейвид. Самият той не е свалял престилката на стажант-лекар в подкрепа на медиците, които лекуват хора с коронавирус, от миналия септември. 

„От тогава няма голяма разлика. Пациентите са си пациенти. Трябва повече внимание да им се обърне, защото хората се страхуват“ – обясни младежът, който идва в Пловдив от Германия, заради обучението по медицина.

Българският му е отличен, благодарение на майка му, която е българка. Разказва, че още в началото на студентството си е искал да стажува, но не си е представял, че ще е по-рано и в по-опасно от обичайните отделения. По думите му, тук васкинираните се различават от неваксинираните още по симптомите. 

„В момента са 30 човека, преди 2 дни изписахме 10, но после отново има нови“, обяснява Дейвид. В смените си той минава с докторите на визитация, проверява сатурацията на пациентите, разговаря с тях, като обръща повече внимание на нуждаещите се от кислородотерапия, проверява кръвните показатели. Помага както на сестрите със сестрински манипулации, така и на санитарките, когато се наложи: 

„Работата е страшно много, почти не можем да смогваме понякога. Когато отделението е пълно, се е случвало да имам мазоли след смяна, защото почти нон стоп съм на крак“ - споделя. Категоричен е, че хората трябва да се ваксинират. Самият той е с бустерна зона. Надява се, че с увеличение на ваксинираните, кризата с коронавируса ще отмине. 

А бъдещето си вижда като кардиолог. За него, казва, че работата в ковид отделението му е помогнала много. Уроците, които е научил като човек пък, са, че трябва да се държи възпитано с пациентите. 

"Като завърша, ще се върна в Германия при семейството си.  Щастлив съм, че съм учил в пловдивския Медицински университет, той е изключително добър" - завършва Дейвид Брандт, засега още стажант-лекар и доброволец в ковид отделение, а след няколко месеца и доктор.

Цялото интервю с него може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна