Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорителят на Белия дом: Президентът няма да изпраща войници в Украйна

НАТО е организацията, чрез която можем да окажем подкрепа на партньорите ни и страните от източния фланг, каза говорителят

Джен Саки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън заяви, че ще обмисли налагането на икономически санкции, включително лично срещу руския президент Владимир Путин, ако Русия предприеме военни действия в Украйна. Според Байдън подобен ход ще има „огромни последствия“ и дори ще промени света.

Байдън подчерта, че при подобно развитие ще бъде длъжен да засили присъствието на НАТО в Източна Европа.

Той уточни, че привеждането в готовност за разполагане в Европа на 8500 американски войници е част от координираните действия на НАТО, а не самостоятелна операция на Вашингтон:

"Заявих ясно пред президента Путин, че имаме неприкосновено задължение към нашите съюзници от НАТО по силата на Член 5 от Устава.

Ако той продължи струпването на военна сила или предприеме нападателни действия, ние ще изпратим подкрепления на нашите сили. Трябва да е ясно, че няма причина който и да е член на Пакта да се съмнява, че НАТО ще действа в негова защита."

Впоследствие прессекретарят на Белия дом Джен Саки поясни:

"Президентът няма намерение, интерес или желание да изпраща войници в Украйна. НАТО е организацията, чрез която можем да окажем подкрепа на партньорите си и страните от източния фланг и вниманието е насочено в тази посока."

Заместник-държавният секретар на Съединените щати Уенди Шърман каза, че по всичко личи, че президентът Путин може да използва военна сила срещу Украйна и то в кратки срокове - до средата на следващия месец.

Тя отбеляза обаче, че церемонията по откриването на Зимната олимпиада в Китай на 4 февруари може да повлияе на решението му.

Днес украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че числеността на руските военни части, разположени край украинската граница, все още е "недостатъчна" за пълномащабна атака. Според него обаче струпването вече представлява заплаха за Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени