Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската режисьорка

Вера Немирова се завърна във Виенската опера

Беше възстановена постановката й на "Дама Пика" от Чайковски

6
"Дама Пика" от Чайковски във Виена
Снимка: Wiener Staatsoper/ Michael Pöhn

На 21 януари Виенската Щатсопер представи възстановка на операта "Дама Пика" от Чайковски, като до края на месеца е предвидена серия от пет спектакъла на тази сценична реализация, а на 27 януари меломаните от цял свят ще могат да проследят на живо представлението на “Дама Пика“ в рамките на безплатен видео стрийминг

Постановката е на известната българска режисьорка Вера Немирова - едно от ярките имена на съвременния световен оперен театър, а премиерата датира от 28 октомври 2007 г.  За този период, вече 15  години, спектакълът продължава да заема значимо място в репертоарния афиш на Щатсопер, в рамките на директорския мандат на трима интенданти - след Йоан Холендер и Доминик Мейер, прочутата постановка на "Дама Пика" се възобновява сега по идея на Богдан Рошчич. 

Вера Немирова е първата и остава до момента единствената българска режисьорка в 153-годишната история на този театър, която е канена да осъществи самостоятелни постановки тук и безспорно е ценена като име в австрийските оперни среди. Паралелно с Виенската Щатсопер тя получава признание и за своя сценичен прочит на оперетата "Графиня Марица" от Калман във Виенската Фолксопер през 2002 г., а нейната режисьорска интерпретация на операта "Лулу" от Албан Берг на престижния Летен музикален фестивал в Залцбург през 2010 г. се превръща в сензация и категорично й отрежда достойно място сред елита на гилдията.

Премиерата на “Дама Пика“ през 2007 г. на сцената на Виенската държавна опера е категоричен успех за българската режисьорка. Още тогава авторитетният австрийски всекидневник “Die Presse“ публикува рецензия със заглавие: “Дама Пика“ на Вера Немирова победи в Щатсопер“. Музикалната критика поставя акцент на осмислената, драматургично солидна продукция, в която се открояват оригинални идеи и социален подход в сценичния прочит. Типично за творческия стил на Немирова е налагане на нови и смели решения в режисъорската концепция, но без самоцелно модернизиране на сценичното действие на повърхностно и визуално ниво, а търсене на актуалния елемент в отношенията между оперните персонажи, който да кореспондира с нашето съвремие. 

Психологическият подход на Вера Немирова, нейният афинитет към детайлно изработени актьорски похвати, са предпоставка през всичките 15 години сценичен живот на тази постановка във Виена да бъдат изграждани запомнящи се образи в спектаклите от големи имена на оперния свят. Сред звездите на премиерата през 2007 г. са изключителните Аня Силя като старата Графиня и Нийл Шиков в ролята на Герман, а талантливият български мецосопран Надя Кръстева прави тогава силно впечатление с партията на Полина. През последвалите оперно-театрални сезони, в спектаклите на “Дама Пика“ тук се изявяват също Грейс Бъмбри и Мариана Липовшек в ролята на Графинята, Александър Антоненко като Герман, Мартина Серафин и Ангела Денокe като Лиза и др., а на диригентския пулт са заставали Сейджи Озава и Андрис Нелсонс. 

Вера Немирова (в средата) с диригента и солиститеОбясним бе големият интерес към сегашната възстановка на “Дама Пика“ и изцяло новия звезден руски солистичен състав, лично подбран и ръководен от именития диригент маестро Валерий Гергиев. Неговото присъствие в Щатсопер е изключителна чест за театъра, тъй като Гергиев е дирижирал досега тук едва 6 спектакъла общо - на оперите “Лоенгрин“ и “Парсифал“ от Вагнер. В рецензия след първото представление на “Дама Пика“ на 21 януари авторитетното музикално издание “Der Merker“ подчерта изумителния стил на дирижиране на маестро Гергиев и неговата способност с минимален мануален жест да извайва палитра от динамични нюанси в своята интерпретация. 

Успех, аплаузи на публиката и положителни отзиви имаше както за запазилата своята актуалност постановката на Вера Немирова, така и за целия елитен руски певчески състав, в който бяха Дмитрий Головнин като Герман, Елена Гусева - Лиза, Алексей Марков в образа на Томски и др. Музикалната критика специално открои грандиозното вокално и актьорско присъствие в постановката на руската прима Олга Бородина в ролята на Графинята, както и изявата на младия, но вече известен руски баритон Борис Пинхасович като княз Елецки. Неговата интерпретация на арията “Я вас люблю“ бе определена като една от кулминациите на вечерта, а австрийската музикална преса акцентира на благородната му сценична осанка и вокално изящество. 

Концертмайстор на спектаклите е българката Албена Данаилова.

В интервю за предаването “Алегро Виваче“ по "Хоризонт" режисьорката Вера Немирова сподели интересни моменти от репетиционния процес с именития диригент Валерий Гергиев и блестящия солистичен състав, разказа за психологическия подход към персонажите в нейния сценичен прочит и търсенето на нови аспекти, а в края на интервюто разкри кой е любимият й момент в постановката.

Чуйте в звуковия файл.

    


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна