Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ са дали писмен отговор на Русия по въпросите на сигурността

| обновено на 26.01.22 в 20:25
Посолството на САЩ в Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати предадоха на Русия отговора на предложените от нея взаимни гаранции за сигурност.

Американският отговор беше предаденс тази вечер в руското министерство на външните работи от посланика на Съединените щати в Москва Джон Съливан. Той пристигна с автомобиласи в дипломатическото ведомство около 18:30 ч. българско време.

На излизане от сградата посланик Съливан отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Руските предложения за гаранции в сферата на сигурността бяха оформени в два проектодоговора - двустранен между Русия и Съединените щати, и многостранен между Русия и НАТО. На 15 декември м.г. руският-заместник министър на външните работи СергейРябков лично предаде документите на американския заместник-държавен секретар Уенди Шърман, а на следващия ден те бяха изпратени в столиците на всички натовски държави.

Русия настоява за правни гаранции, че НАТО няма да се разширява повече на изток, че военнатаинфраструктура на Алинса ще бъде изтеглена на позициите от 1997 г. и че в непосредствена близост до руските граници няма да се разполагат ударни оръжейни системи.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви, че отговорът на руските претенции, предаден от американския посланик днес, засяга осигуряването на прозрачност в разположението на войските в Украйна.
Документът е съгласуван със съюзниците в Европа и отразява притесненията им във връзка със ситуацията около Украйна, увери американският дипломат.
Блинкън увери, че в случай на ескалация Вашингтон ще вземе мерки срещу нарушения в енергийните доставки в глобален план.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна