Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венета Нейнска отбелязва 120-годишнината на Димитър Ненов с филм-концерт

След отлагане, наложено от пандемичните условия, 120-годишнината на видния български интелектуалец Димитър Ненов ще бъде чествана от пианистката Венета Нейнска и екипа, създал музикално-документален филм за живота му, на 2 февруари от 19 часа в Дома на киното в столицата.

Филмът „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“ е дело на видеопродуцента Ясен Харалампиев и Венета Нейнска и е реализиран по идея на изкуствоведа Елисавета Станчева. 

Освен ярък изпълнител, Димитър Ненов е бил талантлив композитор, практикуващ архитект и важна фигура в българския обществен живот в първата половина на ХХ век. Във филма е използван единственият негов оцелял запис като пианист, съхраняван в Българското национално радио, както и редки, непоказвани досега снимки от личния му архив.. Ценно качество на проекта са специално направените нови видеозаписи на емблематични клавирни произведения на Ненов от пианистката Венета Нейнска. 

Филмът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

В Деня на Българското национално радио - 25 януари - Венета Нейнска гостува в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте разговора с нея и музика от филма за Димитър Ненов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна