Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Ямбол започна разделното събиране на биоразградими отпадъци

Снимка: Владимир Недев

В Ямбол започна разпределянето на 108 контейнера, предназначени за разделно събиране на зелени и дървесни биоразградими отпадъци. С предимство съдове се поставят в близост до паркове и  квартали, в които се извършва селскостопанска дейност.

Седмица след като официално заработи компостиращата инсталация за биоразградими отпадъци край Ямбол, започна разпределянето на съдовете за събиране на зелената маса. Контейнерите са с кафяв цвят и се различават от останалите, подчерта инж. Радостин Евтимов от община Ямбол.

На всички съдове са разлепени табели, които показват разрешените за събиране неща 

А именно трева, листа, цветя, шишарки, растения, дървесни отпадъци, стърготини, слама, сено и клони, които са с диаметър по-малък от 4 сантиметра.

Както и недопустимите, които не е желателно да бъдат изхвърляни като листа от орех, големи количества плевели. 

Инсталацията е с капацитет за преработка на 2400 тона годишно зелени и дървесни отпадъци и беше изградена с финансовата помощ по оперативната програма "Околна среда". инвестицията е за над 3,6 млн. лева, като финансовото участие на Община Ямбол е над 1,1 млн. лева.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.