Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Работодатели и синдикат със забележки към Бюджет 2022

БСК няма да подкрепи проектобюджетите на ДОО и НЗОК

| обновено на 27.01.22 в 12:15

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда на дистанционно заседание проектите на държавния бюджет за 2022 година, на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за тази година.

От бизнеса и синдикатите вече отправиха редица критики към финансовата рамка, която предвижда от 1 април увеличение на минималната заплата от 650 на 710 лева, както и повишение на максималния осигурителен доход от 3000 на 3400 лева.

От Българската стопанска камара (БСК) заявиха, че ще се въздържат от подкрепа на проектобюджетите на ДОО и на НЗОК. Работодателската организация смята за неаргументирани предложените повишения на максималния осигурителен доход на 3400 лв., на минималната заплата на 710 лв. и на минималното дневно увеличение за безработица на 15 лв.

От КТ „Подкрепа“ приветстват увеличението на минималната заплата на 710 лв., но смятат, че то е недостатъчно и че сумата трябва да е поне 750 лв. Синдикатът застава зад увеличението на тавана на осигуровките, но също смята за неаргументирано предложението той да бъде 3400 лв. и настоява за дебати по начина на неговото формиране.

От „Подкрепа“ считат, че дневният размер на минималното обезщетение за безработица трябва да бъде 21 лв. Друго искане на синдиката е в бюджета да бъдат предвидени средства за 15% увеличение на основните заплати на работещите в Националния осигурителен институт. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.