Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За „кожата“ на един пазар

Районният кмет на „Лозенец“ Константин Павлов
Снимка: БГНЕС

Ще бъде ли премахнат пазарът пред РУМ „Лозенец“ на бул. „Черни връх“ в столичния квартал „Лозенец“?

На заседанието си днес Столичният общински съвет ще разгледа доклад за запазването му. Същевременно районният кмет настоява пространството да придобие нова визия и функционалност, след като е установено, че временните обекти там са незаконни.

До председателя на СОС има постъпили сигнали от търговци, в които се изразяват опасения от ликвидирането на пазара.

Кметът на столичния район Лозенец Константин Павлов твърди, че с този пазар има проблеми още от началото на мандата. Когато е встъпил в длъжност през 2019 г., Павлов заварил наемател на целия пазар, който незаконно преотдавал сергиите и павилионите.

След отказ да плати при предявявените финансови претенции от страна на местната управа, наемателят е осъден на 97 000 лева, но до днес сумата остава дължима.

След инцидента със загиналото дете на бул. „Иван Гешов“ и започналите проверки на преместваеми обекти в София, по думите на Павлов „лъснало очевидното“ – че обектите на пазара в Лозенец са незаконни и била издадена заповед за премахване.

След като една от общинските фирми се появила с кран в опит да изпълни заповедта, изневиделица се появила идеята на председателя на Столичния общински съвет пазарът да се даде на общинско дружество, разказа Константин Павлов. По думите му няма никаква обосновка защо трябва да стане това и защо трябва да се даде на конкретно общинско дружество, което без търг да оперира на въпросния пазар. 

„Очевидно има някакво гигантско бързане. Всичко прилича на това, че някакви хора се плашат да не изгубят контрол върху ключово пространство в София.“

„Може би са очаквали да намерим отнякъде едно гърне с пари, за да премахнем незаконните обекти, да почистим и да предложим на обществеността нова визия за мястото“, каза още Павлов. 

Буквално за две денонощия докладът влиза за гласуване в СОС като допълнителна точка, а по правилника на Общинския съвет допълнителни точки се внасят само когато става дума за животрептящи въпроси, нетърпящи отлагане, коментира Константин Павлов.

„Помислете си, каква е тази столица, в която всяко пазарче е на ръчно управление от нейния Общински съвет?“

Според него циркулира и фалшива новина, че на мястото на пазара местната администрация иска да постави открита сцена.

„Моята визия е това да бъде по-гъвкаво пространство, локален център. София е твърде централизирана, тя има нужда от т.нар. вторичен градски център – места, където местните общности да се събират и там да тече общностен живот. В Западна Европа работи моделът на т.нар. тематични пазари - в отделни периоди от годината или в някой ден от седмицата да има фермерски пазар, коледни пазари, хоби пазари, занаятчийски пазари“, обясни местният кмет.

В социалните мрежи има паралелни подписки – както за запазването на пазара, така и за неговото преобразяване.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени